Po koncu pogovorov so s švedskega zunanjega ministrstva sporočili, da sta zunanja ministra govorila o priložnostih in izzivih nadaljnjih diplomatskih prizadevanj za mirno rešitev konflikta kot tudi dvostranskih odnosih, poroča agencija Reuters.

»Švedska je izpostavila potrebo, da Severna Koreja opusti svoj jedrski in raketni program v skladu z resolucijami VS ZN,« so sporočili po pogovorih v Stockholmu, ki naj bi se končali v petek, a so jih podaljšali še za en dan.

Iz obveščenih virov se je izvedlo, da so bili pogovori konstruktivni in da je v podaljšanju pogovorov mogoče videti pozitiven znak.

Dolgoletni diplomatski odnosi

Švedska ima dolgoletne diplomatske odnose s Pjongjangom. Leta 1975 je kot prva zahodna država odprla veleposlaništvo v Severni Koreji. Med drugim tam zastopa interese ZDA, Kanade in Avstralije.

Svetovni mediji so Švedsko omenjali kot morebiten kraj srečanja med voditeljema ZDA in Severne Koreje, če bo do njega zares prišlo. Vendar pa tega na švedskem zunanjem ministrstvu niso želeli komentirati.

Severnokorejski zunanji minister Ri Yong-ho se je v petek srečal tudi s švedskim premierjem Stefanom Löfvenom. Rija je na obisku spremljal namestnik generalnega direktorja za Severno Ameriko na severnokorejskem zunanjem ministrstvu Choe Kang-il.