Vremenska napoved kroji spored tudi v 24. krogu slovenske nogometne lige. Ker v Dravogradu, kjer domače tekme igra primorski prvoligaš Ankaran, pričakujejo sneg in nizke temperature, so tekmo z Olimpijo prestavili v Novo Gorico. A najboljša in najslabša ekipa lige bosta igrali pred praznimi tribunami. Ankarančani so se za prestavitev kraja igranja odločili šele v četrtek, zato niso imeli dovolj časa za pridobitev dovoljenja za organizacijo javne športne prireditve, ki bo tako za zaprtimi vrati. Ankaran je letos v Novi Gorici že gostil Triglav (zmaga z 2:0) in Domžale (poraz z 0:4). Domžale so tedaj pokrile polovico stroškov (2000 evrov), ki so jih imeli Ankarančani z organizacijo tekme, Olimpija po neuradnih podatkih tega ne bo storila.

RUDAR – CELJE danes ob 15. uri, sodnik: Vinčić

Ekipi v lokalni derbi stopata izenačeni po točkah. Rudar ima tekmo manj, Celje pa je v boljši formi in igra izjemno učinkovito. Rudar je bil v Stožicah nebogljen in povsem ponižan, saj je imel težave že z osnovno kombinatoriko. Nekateri igralci so se vedli, kot da je zanje tekma nebodigatreba, saj so bili z mislimi očitno že na savinjsko-šaleškem derbiju, ker je to neposreden dvoboj za evropsko vozovnico. Celjani so ekipa z visoko moralo, saj so na zadnjih dveh tekmah prišli do zmage po zaostanku. Največji kapital kluba so slovenski igralci, ki imajo idealno okolje za razvoj. Trener Dušan Kosič namreč zagovarja igro, skozi katero lahko predstavijo vse svoje odlike, da se zanje začnejo zanimati tuji klubi.

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Pušaver, Kašnik, Tomašević, Pišek, Antonov, Šehić, Bolha, Črnčič, Radić, Tučić. Celje: Juhar, Andrejašič, Džinić, Stojinović, Pečnik, Cvek, Pišek, Lupeta, Pungaršek, Požeg Vancaš, Vizinger. Naš namig: 0.

MARIBOR – KRŠKO danes ob 18. uri, sodnik: Obrenović

Za Maribor je izračun, zdaj ko so po premoru na štirih tekmah osvojili komaj pet točk, preprost. »Živeti moramo za to tekmo in vse naslednje,« je jasno tudi Darku Milaniču. Ni edini z resnobnejšim tonom, tudi Damjan Bohar samokritično izraža nezadovoljstvo. »Dejanja bodo pokazala, ali so to le prazne besede ali razumevanje situacije,« razmišlja Milanič.

Toda vijoličastim časa – še bolj pa točk – vse bolj zmanjkuje. Sploh v Ljudskem vrtu. Izkupiček dva remija in poraz z Domžalami se definira kot kriza. »Treba se je popraviti v več segmentih. Ni odločujoče samo to, da nismo zadeli. Bili smo neodločni pri štirih zadetkih, ki smo jih dobili. V obrambi moramo dobiti stabilnost, branjenje nazadnje ni bilo podobno Mariboru,« Milanič razloge za izgubo točk ne vidi le v zapravljenih priložnostih. Danes ne bo mogel računati na kaznovanega Martina Milca, nadomestil ga bo Adis Hodžić. Taktika proti Krčanom je jasna: »Skušali bodo izkoristiti hitrost v protinapadih, aktivirati moramo svoje prednosti. Začeti moramo od temeljev.« K tem bo lahko dodal tudi Jana Mlakarja, povratnika po poškodbi.

Krškemu vreme v nadaljevanju niti malo ni naklonjeno, Alen Ščulac ima preglavice, še Mariborčani pa vedo, kaj pomeni izostanek Milana Škrbića, prvega strelca lige.

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Hodžić, Ivković, Šuler, Viler, Cretu, Pihler, Bohar, Vršič, Tavares, Zahović. Krško: Zalokar, Šturm, Kulinits, Krajcer, Gorenc, Volarič, Kovačić, Da Silva, Balić, Mujan, Mandić.

Naš namig: 1

ANKARAN – OLIMPIJA (v N. Gorici) jutri ob 13. uri, sodnik: Kajtazović

Za Olimpijo je to na papirju najlažja tekma, a trener Igor Bišćan je prepovedal podcenjevanje, ker bi jim hitro trda predla. Igralce opozarja na to, da ima Ankaran dovolj kakovostno zasedbo, ki jim lahko v vsakem trenutku povzroči težave. »Ne slepim se, da bo lahko. Za nas bo to zadnja tekma v nizu šestih preizkušenj in upam, da bomo nadaljevali v slogu iz minulih tednov. Ankaran je proti Mariboru dokazal, da zmore in zna. Bil je zelo čvrst, predvsem v prvem polčasu, ko Primorci prvaku niso pustili veliko prostora, zato vijoličasti do priložnosti skoraj niso prihajali. Prepričan sem, da bodo tudi proti nam zelo motivirani, čvrsti in trdi, nevarni pa z dolgim metom iz avta, prekinitev ali protinapada. Če bomo tekmo vzeli kar najbolj resno, bo do izraza prišla naša kakovost,« je tekmo napovedal Igor Bišćan.

Prav 39-letni Hrvat ima največ zaslug za uspehe na zelenici, medtem ko je ozračje v klubskih pisarnah zaradi pogostih kadrovskih menjav povsem drugačno. Bišćan je v ekipi vzpostavil harmonijo, čeprav ima toliko kakovostnih igralcev, da vsi ne morejo igrati, a mu verjamejo in zaupajo, ker jih je prepričal z znanjem in poštenostjo. Jeseni odpisani (Benko, Miškić…) so trpeli, trenirali in molčali, spomladi pa postali aduti v širokem spektru taktičnih rešitev.

Verjetni postavi – Ankaran: Bužan, Gliha, Humar, Badžim, Matošević, Mate, Suljić, Soldo, Vodeb, Gerc, Santos. Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Umerović, Štiglec, Čanađija, Tomić, Savić, Kronaveter, Issah, Benko.

Naš namig: 2.

TRIGLAV – GORICA jutri ob 15. uri, sodnik: Mertik

Ekipi sta se jeseni zelo prepričljivo premagali na gostovanjih. Kranjčani so v začetku lanskega novembra tudi odprli goriško serijo brez zmage, ki se je zaustavila šele v četrtek. Novogoričani so torej malce popravili slab spomladanski uvod.

Kranjčani so še vedno pri ničli, za nameček je zadnjeuvrščeni Ankaran zaostanek šestih točk po zadnjem decembrskem krogu zmanjšal na eno samo. Triglavani so sicer ena izmed treh ekip, ki jih aprila čakata dve preloženi zimski tekmi. Če jim bo uspelo ujeti primerno formo, se lahko znova oddaljijo od desetega mesta.

Podobno kot Novogoričani, ki so naredili težko pričakovani spomladanski preboj, je pričakovati, da bo vendarle uspelo tudi Kranjčanom, ki so doma nazadnje zmagali pred petimi meseci, ko so bili boljši od Krškega. Trener Siniša Brkić bo lahko ponovno računal na izkušenega Vlada Šmita, ki je odslužil dve tekmi kazni, bo pa tokrat brez Alena Krcića.

Miran Srebrnič bo morda v enajsterico spet vrnil Amarachija Osujija, čeprav bo tudi pred dilemo, ali kaj popravljati zasedbo, ki je priigrala pomembno zmago. Bo tudi tokrat šele s klopi vstopil povratnik po poškodbi Miran Burgić, ki je bil ključen mož za vendarle velikih 1:0 proti Aluminiju? V vseh pogledih tokrat več skrbi za Brkića kot pa za Srebrnića.

Verjetni postavi – Triglav: Džafić, Šmit, Elsner, Zec, Bukara, Robnik, Udovič, Vokić, Mlakar, Majcen, Poplatnik; Gorica: Štrukelj, Curk, Kavčič, Jogan, Lipušček, Škarabot, Humar, Džuzdanović, Grudina, Osuji, Gulič. Naš namig: 2.

DOMŽALE – ALUMINIJ jutri ob 17. uri, sodnik: Jug

Domžalčani bodo očitno hit pomladi. Igrajo učinkovito, všečno in v visokem ritmu, zato jih trener Olimpije Igor Bišćan še ni odpisal v boju za naslov prvaka. Po nizu sedmih zaporednih zmag je Aluminij kot naročen tekmec še za osmo, saj je moštvo iz Kidričevega v krizi tudi zaradi velikega števila izključitev. Trener Oliver Bogatinov je pod vse večjim pritiskom, saj je ob porazih z neposrednimi tekmeci vso vrednost izgubila osvojena točka proti Mariboru v Ljudskem vrtu.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Širok, Dobrovoljc , Klemenčič, Melnjak, Husmani, Ibraimi, Ibričić, Vetrih, Kirm, Bizjak; Aluminij: Kovačić, Šme, Ploj, Zeba, Jurčević, Marinšek, Petrovič, Ivančić, Tahiraj, Mensah, Kidrič. Naš namig: 1.