Poljak Kamil Stoch je v tako vrhunski formi, da zanj ni bila nobena težava prehod s skakalnice na letalnico Vikersundu, kjer so imeli tekmovalci danes z dvema serijama za trening in kvalifikacijami skoraj pet ur dolg maraton. Veter je vseskozi spreminjal moč in smer (večinoma je pihal v hrbet), zato je bilo veliko prekinitev ter višanja in nižanja zaletnega mesta. Tridesetletni Stoch je v obeh serijah za trening šele spoznaval letalnico s poletoma 206 (11. dosežek prve serije) in 211 metrov (4.) V kvalifikacijah je znova potrdil sloves trenutno najboljšega skakalca na svetu in zmagal z najdaljšim poletom dneva 242 metrov, kar pa je še daleč od svetovnega rekorda Vikersunda, ki ga ima z 253,5 metra Avstrijec Stefan Kraft. A kvalifikacijska zmaga ni bila tako suverena kot na prvih treh postajah norveške turneje, saj je drugi Robert Johansson zaostal le točko in pol, tretji Andreas Stjernen (oba Norveška) pa 3,9 točke.

Izmed sedmih slovenskih skakalcev se jih je na nedeljsko tekmo uvrstilo šest. Najboljši je bil Tilen Bartol na osmem mestu, že v prvi seriji za trening je dosegel nov osebni rekord 230 metrov. Peter Prevc je s šestnajstim mestom (211 m) iztržil precej manj, kot je pokazal na treningu (235,5 m – 4. izid, 217 m – 6.), a je moral zaradi premočnega vetra v hrbet zelo dolgo čakati na nastop, med katerim so zaletišče tudi dvignili, pa ga ponovno znižali. Če bodo Jernej Damjan (20.), Nejc Dežman (21.), Domen Prevc (27.) in Anže Lanišek (28.) pokazali tehnično podobne skoke, kot so jih danes, lahko v nedeljo osvojijo točke svetovnega pokala. Razočaral je le Anže Semenič (44.).

Jutrišnja ekipna preizkušnja se bo začela ob 16.30, nedeljska tekma posameznikov, s katero bodo sklenili norveško turnejo, pa ob 16.30.