»Sporočam, da me pri stranki Davkoplačevalci se ne damo ni in da me ne bo na današnjem mitingu,« po poročanju Večera pravi Boštjan M. Zupančič, ki dodaja, da »ima svoje razloge«, za katere je izvedel danes zjutraj.

Pred dnevi smo poročali, da bo gibanje Davkoplačevalci se ne damo, ki je znano po boju proti vladnemu zakonu o drugem tiru, preraslo v stranko. Da se bo gibanje podalo na volitve, je pred dnevi potrdil vodja gibanje Vili Kovačič. Predsednik stranke bi naj bil Boštjan M. Zupančič, podpredsednika pa Kovačič Jože Duhovnik.

Kovačič je pojasnil, da so z Zupančičem konstruktivno sodelovali do četrtka, ko je bil na skupščini, kjer so ga tudi izvolili za predsednika.

Danes zjutraj pa so prejeli Zupančičevo odstopno izjavo, v kateri je zapisal, da je »šele danes izvedel za frapantni razlog o tem, kakšni so partikularni interesi, ki so pravi razlog za to forsirano ustanovitev stranke«. Zupančič je sicer v sredo na twitterju objavljal napovedi o predstavitvi nove stranke.

Samostojna kandidatna lista Davkoplačevalci se ne damo več je po navedbah ustanoviteljev »demokratična platforma za uveljavitev novih principov državljanskega nadzora nad oblastjo«. Zagotovili so, da pred volitvami ne bodo del nobene koalicije, poudarek pa bo na projektih, ne na stranki.

Menijo, da politične stranke niso opravilno sposobne za globlje spremembe. Doseči želijo, da bo parlament postal resnična zakonodajna oblast. Zato so oblikovali sedem izhodišč, na katerih temelji njihov program s 50 točkami, ki ga bodo predstavili prihodnjih dneh.