Še pred začetkom žreba na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu je bilo jasno, da atraktivnih tekem v četrtfinalu najmočnejšega evropskega tekmovanja ne bo manjkalo. Med osmimi najboljšimi klubi letošnje sezone le Manchester City, Sevilla in Roma niso osvojili lige prvakov, medtem ko imajo Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Liverpool in Juventus skupaj kar 29 naslovov. Največ (12) aktualni prvak Real Madrid.

Če bo želel španski velikan lovoriko osvojiti še trinajstič, bo moral najprej premagati Juventus. Četrtfinalni obračun proti italijanskemu prvaku bo ponovitev lanskega finala, ki ga je v Cardiffu dobil Real s kar 4:1. Kluba se med seboj poznata zelo dobro, saj sta se doslej pomerila že devetnajstkrat. Od tega je bil devetkrat boljši Real, osemkrat se je zmage veselil Juventus, dvakrat pa sta se kluba razšla brez zmagovalca. »Dvomim, da bo na ekipi vplival izid z lanske tekme. Šlo bo za povsem drugačna obračuna. Tokrat se bo igralo 180 minut. Verjamem, da jim lahko povzročimo preglavice, čeprav jih bomo zagotovo imeli tudi mi,« je zatrdil nekdanji zvezdnik Juventusa Pavel Nedved.

Mešani občutki po žrebu bržkone prežemajo Angleže. Če so imeli v osmini finala kar pet predstavnikov, bodo v polfinalu imeli le še enega, saj se bosta v četrtfinalu med seboj pomerila Liverpool in Manchester City. Čeprav so meščani kot vodilna ekipa angleškega prvenstva v vlogi favorita, ne gre prezreti, da je Liverpool edino moštvo, ki jih je v letošnji sezoni v premier ligi že premagalo. »V vrstah nasprotnikov ne mislijo, da je najboljši možni tekmec Liverpool. To je za nas znamenje, da smo močni,« je komentiral trener Liverpoola Jürgen Klopp. Nemec se ob tem lahko pohvali, da je stanovskega kolega na klopi Cityja premagal že petkrat, kar doslej ni uspelo še nikomur.

Če sta angleška kluba doslej med seboj odigrala že 178 tekem, pa bosta v začetku aprila svojo prvo Sevilla in Bayern München. Na papirju Nemci ne bi smeli imeti prezahtevne naloge, a ob tem velja zapisati, da so Bavarci izgubili na zadnjih petih gostovanjih v Španiji, Andaluzijci pa so na domačem stadionu s sedmimi zmagami in petimi remiji proti nemškim predstavnikom še neporaženi. »Žreb bi lahko bil težji. Toda Sevilla je že blestela v Evropi in kar trikrat osvojila evropsko ligo. Ko bomo igrali v gosteh, bomo morali biti osredotočeni, delo pa nato dokončati doma,« je povedal vratar Bayerna Sven Ulrich.

Podobno kot Bayernu je bil žreb naklonjen tudi Barceloni, ki jo čaka dvoboj z Romo. Zadnji obračun z Rimljani so Katalonci odigrali pred tremi leti v skupinskem delu lige prvakov, ko so slavili zmago s kar 6:1. Prva tekma bo odigrana na Camp Nouu, povratna pa na Olimpicu. Na stadion v italijanski prestolnici ima izredno lepe spomine Lionel Messi, saj je na njem leta 2009 zadel v finalu proti Manchestru Unitedu. Tudi sicer zvezdniku Barcelone italijanski predstavniki zelo ustrezajo, saj je na 19 tekmah proti njim doslej dosegel 12 golov.

V Nyonu so izžrebali tudi četrtfinalne pare evropske lige. Leipzigu slovenskega reprezentanta Kevina Kampla je ples kroglic določil Marseille, Atleticu Madridu Jana Oblaka pa Sporting Lizbono. Preostala para sta Arsenal – CSKA Moskva in Lazio – Salzburg.