Zbirka na dražbi ponujenih pisem v Nemčiji rojenega fizika in matematika judovskih korenin ter Nobelovega nagrajenca za kvantno razlago svetlobe in fotoefekta Einsteina (1879-1955) prihaja iz arhiva njegove mlajše sestre in njenega soproga Paula Wintelerja ter vključuje tudi neznano fotografijo petletnega Einsteina in edino ohranjeno pismo očetu.

Večinoma še nikoli objavljena pisma, razglednice, fotografije in ostalo gradivo segajo v obdobje 1897-1951. Po besedah Thomasa Venninga iz avkcijske hiše Christie's, kjer nameravajo predmete na dražbi ponuditi v začetku maja, odsevajo Einsteinov tesen odnos s sestro. »Očitno je, da piše njej in v njih ni zaznati igranja vlog,« je poudaril po pisanju britanskega The Guardiana in dodal, da teh Einsteinovih priznanj ni še zasledil, pa je katalogiziral že več sto njegovih pisem.

Devet let po teoriji splošne relativnosti menil, da ni dosegel ničesar

Leta 1924, devet let po tem, ko je zaokrožil teorijo splošne relativnosti, je Einstein Maji napisal, da na znanstvenem področju v zadnjem času ni dosegel ničesar. »Možgani z leti ugašajo, čeprav to niti ni tako neprijetno. Ker to pomeni, da za poznejša leta nisem več tako odgovoren.« Deset let kasneje ji je napisal: »Srečen sem pri svojem delu, čeprav čutim, da mladostnega sijaja ni več.«

A do svojega dela ni bil vselej oster: »Pri raziskovanju glavnih področij v fiziki smo na točki, ko tipamo v temi. Vsak od nas je skeptičen do tistega, s čimer se drugi ukvarja z velikimi pričakovanji. Napeti smo do konca. Mene tolaži vsaj to, da so moji glavni dosežki postali del naših znanstvenih temeljev.« V pismih se poleg svojega dela Einstein dotika tudi drugih tem, ko so jadranje, igranje violine in težavni odnos s prvo ženo.

Pisma bodo na dražbi med 2. in 9. majem

Leta 1933, ko so nacisti Einsteinu odvzeli vse funkcije in zasegli imetje, je emigriral v ZDA in postal profesor na Univerzi Princeton v New Jerseyju. V tem času je, kot je razvidno iz pisem, moč črpal iz svojega dela, ki so ga sicer nacisti žaljivo označili za judovsko znanost in se je zato Einstein bal za svoje življenje. »Edino, kar je neomajno, so zvezde in matematika,« je razmišljal v pismu svoji sestri, ki mu je v ZDA sledila leta 1939.

Javnosti bodo pisma na ogled od 18. do 20. aprila, med 2. in 9. majem pa bodo na spletni dražbi.