Ri, ki je na stockholmsko letališče prispel ob 18.15 po srednjeevropskem času, bo s švedsko kolegico govoril o jedrskem razoroževanju Korejskega polotoka, morebitnem srečanju med Kimom in Trumpom ter usodi treh Američanov, pridržanih v Severni Koreji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ministra bosta razpravljala o varnostnih razmerah na Korejskem polotoku, ki je visoko na dnevnem redu Varnostnega sveta Združenih narodov,« so ob tem sporočili s švedskega zunanjega ministrstva. Švedska sicer trenutno zaseda mesto nestalne članice VS ZN.

Švedska ima dolgoletne diplomatske odnose s Pjongjangom

Ta skandinavska država ima dolgoletne diplomatske odnose s Pjongjangom. Leta 1975 je kot prva zahodna država odprla veleposlaništvo v Severni Koreji. Med drugim tam zastopa interese ZDA, Kanade in Avstralije.

Svetovni mediji so Švedsko omenjali kot morebiten kraj srečanja med voditeljema ZDA in Severne Koreje, če bo do njega zares prišlo. Vendar pa tega na švedskem zunanjem ministrstvu niso želeli komentirati.

Švedski premier Stefan Löfven se je pretekli teden v Beli hiši sestal s Trumpom in mu povedal, da je Švedska pripravljena pomagati, če jo bodo za to prosili.

Rija spremlja namestnik generalnega direktorja za Severno Ameriko na severnokorejskem zunanjem ministrstvu Choe Kang-il. »Ne moremo izključiti možnosti, da bi med (Rijevim obiskom) prišlo do srečanja med Severno Korejo in ZDA,« je za južnokorejsko tiskovno agencijo Yonhap povedal vir v Pekingu.

Ameriški predsednik je pretekli teden sprejel Kimovo vabilo na srečanje, do katerega naj bi prišlo do maja. Kraj in čas še nista določena. Če se bosta Trump in Kim dejansko srečala, bo to prvo srečanje ameriškega predsednika in voditelja izolirane komunistične države, ki bi lahko predstavljalo preboj v dolgoletnih prizadevanjih za mir na Korejskem polotoku.