Prireditelji finala svetovnega pokala v smučarskih poletih, ki bo od četrtka, 22. marca, do nedelje, 25. marca, na letalnici v Planici imajo te dni največ težav s prevelikimi količinami snega. »Snega smo naredili toliko kot lani, a tedaj je z nami sodelovalo tudi sonce. Letos nam narava ni pomagala, zato smo z letalnice morali odstraniti 5000 kubičnih metrov snega, s parkirišč pa 30.000 kubičnih metrov. Za naslednje dni je napovedanih še novih 30 centimetrov snega, ki ga bo tudi treba odstraniti. To je toliko snega, da bi z njim pokrili pokrili celotno smučišče v Kranjski Gori,« je pojasnil vodja tekmovanja Jelko Gros.

Zaradi odvažanja snega se bodo stroški prireditve povečali za 100.000 evrov. Proračun je 2,5 milijona evrov, vanj pa so vključeni tudi stroški kandidature za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2023 (edini protikandidat je Trondheim na Norveškem). Verjetno bodo iz prireditve v poletih morali pokriti del stroškov tekme svetovnega pokala v smučarskih tekih januarja v Planici, katere proračun je bil 400.000 evrov. Novost je Planica sedem, saj bo skupni zmagovalec seštevka sedmih poletov na letalnici prejel posebno denarno nagrado – 20.000 švicarskih frankov.

V predprodaji so prodali 20.000 vstopnic, kar je 15 odstotkov manj kot lani. Manj bo obiskovalcev z Norveške, saj je prireditev na cvetno nedeljo, ki je na Norveškem velik praznik, več pa bo Poljakov zaradi uspehov Kamila Stocha. Predsednik organizacijskega komiteja Planica Drago Bahun pričakuje, da si bo tekme skupaj ogledalo med 60.000 in 70.000 gledalcev. Ker so razmere v Planici povsem zimske, se morajo obiskovalci temu primerno obuti, saj bodo stali na snegu, ki so ga na tribune odstranili z letalnice, in obleči. Zanimanje za vlogo enega izmed 20 predskakalcev je takšno, da so zavrnili vse ponudbe iz tujine.

Planiški prireditelji bodo pozorno spremljali polete konec tedna v Vikersundu, kjer so morali narediti popravke v spodnjem radiusu, ki naj bi bil zdaj enak kot v Planici. Ker je Stoch v izjemni formi, se glede na profil letalnice v Vikersundu lahko zgodi, da bodo zaradi njega tako znižali zaletišče, da bodo vsi ostali pristajali visoko na doskočišču. »V Planici je za dolg polet potrebna nizka krivulja leta. To pomeni, da sme pihati vzgonski veter šele v zadnjem delu poleta, ne pa po vsej po letalnici, ker skakalec takoj dobi preveč višine. Idealen skakalec za dolg polet v Planici je Norvežan Robert Johansson, saj Stoch leti previsoko,« je pojasnil Gros. Rekord Planice je 251,5 metra (Stoch), svetovni rekord je 253,5 metra (Kraft lani v Vikersundu).