Fico se je znašel pod pritiskom opozicije po umoru slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka konec februarja. Od takrat je odstopilo že več članov njegove najožje ekipe - notranji minister Robert Kalinak, minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan.

V sredo je nato nepričakovano klonil tudi sam Fico in predsedniku Kiski ponudil odstop, a pod tremi pogoji - da bo novega premierja znova imenovala njegova stranka Smer-SD, da trenutna koalicija nadaljuje delo in da ne bo predčasnih volitev. V obeh koalicijskih partnericah Ficove stranke Smer-SD so ta korak nemudoma pozdravili.

Kiska je danes pristal na te pogoje in sprejel Ficov odstop. To je danes novinarjem prvi sporočil vodja najmanjše od treh koalicijskih strank Most-Hid Bela Bugar, kasneje pa je na novinarski konferenci potrdil tudi sam Kiska. Obenem je sporočil, da bo, takoj ko dobi v roke Ficov odstop, oblikovanje nove vlade zaupal 42-letnemu Pellegriniju.

»Silna čast in odgovornost za Pellegrinija«

Da bo prevzel vodenje vlade, je po pogovorih v predsedniški palači že potrdil tudi sam Pellegrini. To bodo znova sestavljale sedanje tri koalicijske partnerice - Smer-SD, Slovaška nacionalna stranka (SNS) in Most-Hid -, enako naj bi ostalo tudi razmerje med njihovimi ministri, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Svojo nominacijo je Pellegrini označil kot "silno čast in tudi odgovornost". Predsedniku Kiski je sicer danes že izročil tudi podpise 79 poslancev, večinoma iz vrst vladajoče koalicije, ki so pripravljeni podpreti njegovo novo vlado. Za potrditev potrebuje nova vlada najmanj 76 glasov.

27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so ustrelili in ubili na njunem domu v kraju Velka Mača blizu Bratislave konec februarja. Pred umorom je preiskoval korupcijo na Slovaškem in je pripravljal prispevek o povezavah med italijansko mafijo in vidnimi politiki iz stranke Smer in kroga blizu Fica, ki vse obtožbe sicer zavrača.