»Danes se je prelila kaplja čez rob. Drugi tir je doživel nov udarec,« je včeraj pozno zvečer rekel predsednik vlade Miro Cerar, »v takšnih zgodbah ne želim sodelovati.« Danes bo predsednika države Boruta Pahorja in državni zbor obvestil o svojem odstopu, poslanci pa morajo odstop na seji obravnavati najpozneje v sedmih dneh. Potem bo vlada opravljala tekoče posle.

»Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v tej situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in narobe ter kdo si zasluži podporo,« je dodal in ob slovesu še okrcal koalicijski partnerici. »Različne skupine vidijo samo sebe in svoj prav,« je pripomnil, ko je naštel, da je njegova vlada znižala brezposelnost in zvišala gospodarsko rast, pripeljala tuje investitorje, uravnotežila proračun in zmanjšala javni dolg. Po 20 letih pa tudi premaknila drugi tir z mrtve točke. Cerar še vedno verjame, da je to ključni projekt za razvoj Slovenije. »V javnosti se namenoma ustvarja vtis, da ni sprememb, da naše odločitve niso pravne in so protiustavne. Vse to ne drži. Ugotavljam, da tudi v prihodnjih tednih ne bo drugače; zahteve in predlogi postajajo vse bolj neuresničljivi, stare sile enostavno ne dopustijo, da bi delali za prihodnje generacije,« je rekel. Na položaju ostaja do volitev, rednih ali predčasnih, o tem bo odločil predsednik Pahor.

Cerarju bo to prej prineslo kot odneslo glasove

Kazalo je že, da bo vlada Mira Cerarja šele druga od leta 1990, ki bi mandat končala v celoti in hkrati v nespremenjeni postavi koalicije, je spomnil politični analitik in direktor družbe Valicon Andraž Zorko. A to se nazadnje ni zgodilo. »Na neki način bo ta vlada mandat res končala, saj Cerar mandata časovno ni bistveno skrajšal, je pa res, da ne bo operativna,« je rekel. Medtem pa po njegovem mnenju Cerarjev odstop ključno spreminja pozicijo SMC nasproti drugim strankam pred volitvami; kdor koli zastopa vlado, je najbolj na udaru tako javnosti kot medijev. »S tega vidika se je Cerar politično razbremenil, navsezadnje se je rešil pogajanj s sindikati, in je tako pred volitvami v bistveno boljši poziciji. Verjetno mu bo to prineslo glasove na volitvah, ne odneslo,« je ocenil Zorko.

Oba predsednika koalicijskih partneric, Dejan Židan (SD) in Karl Erjavec (DeSUS), sta bila že pred začetkom včerajšnje seje vlade precej pesimistična in sta napovedovala odločitve »o usodi vlade«, do katerih je nazadnje tudi prišlo. Židan je bil po premierjevi najavi nato vendarle presenečen, spomnil pa je, da je včerajšnja odločitev vrhovnih sodnikov o razveljavitvi referenduma že tretja v tekočem tednu, po stavki javnega sektorja in aferi Maketa. Za gospodarsko rast, ki jo doživlja država, so odgovorni gospodarstveniki, meni, »je pa treba vladi priznati, da ni delala napak, ki bi to gospodarsko rast omejevale«. Pripomnil je, da se je po drugi strani od leta 2014 povečala denimo družbena neenakost. »V SD smo vedeli za težave, a smo majhna stranka in smo bili na žalost neuslišani v državnem zboru,« je rekel. Zavzemal se bo, da bi bile volitve čim prej in da bi tako tudi čim prej prišli do vlade s polnimi pooblastili.

Janša je Cerarjev odstop pričakoval

Predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Milan Brglez je na družbenem omrežju facebook zapisal, da se strinja s predsednikom vlade, saj je to najbolj odgovorno v času, »ko praktično vsi – koalicijska partnerja in opozicija (torej SD(S) in DeSUS), pa tudi predstavniki in predstavnice (le) svojih absolutnih interesov v družbi, gospodarstvu in državi – na vse mogoče in nemogoče načine ustavljajo nadaljnji razvoj države«, je zapisal.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je odstop premierja Cerarja pričakoval, je povedal v včerajšnjih Odmevih. »Tudi nekateri drugi dogodki so nakazovali, da se tako kot leta 2011 in 2014 tudi zdaj ne bodo zgodile normalne volitve, ampak bodo poskušali mandat skrajšati, povzročiti čim več kaosa in pri tem izkoristiti prednosti, da volilce Mira Cerarja prestavijo drugam ali celo ustanovijo nov obraz, za katerega bodo verjeli, da bo izvajal enako nalogo marionetne vlade, kot se je dogajalo v vladi Mira Cerarja,« je dejal Janša.

V. d. predsednika NSi Matej Tonin je, podobno kot Zorko, komentiral, da je Cerarjev odstop »razbremenitev političnega pritiska na SMC«. Sta se pa obe koalicijski partnerici dobro znašli, ko sta vso negativno pozornost preusmerili na SMC, je pripomnil.