Maketa drugega tira Divača-Koper je val razburjenja povzročila potem, ko so v ponedeljek v javnost prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko je v torek pojasnil, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napake. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule »niso bile ustrezno korigirane«.

Zaradi zapleta Topolko ne namerava odstopiti, sta pa po neuradnih informacijah STA minuli teden dve uslužbenki direkcije zaradi tega že prejeli odpoved delovnega razmerja. Ponudbi za maketo sta poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Če bi se komisija držala navodil iz razpisne dokumentacije, bi moral izdelavo makete gladko dobiti cenejši ponudnik, na koncu podeljene točke pa se ne ujemajo, pa čeprav naj bi Art Rebel 9 ponudil po kakovosti boljšo rešitev.

Revizijo postopka lahko poleg AVK zahtevajo tudi drugi zagovorniki javnega interesa - Komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo. V primeru morebitnega dogovarjanja med ponudniki pa bi se lahko s primerom ukvarjala tudi policija.