Glede Cesarja je Kavčič pojasnil, da se je z njim pogovoril, mu dejal, da vidi v izbrani vrsti mlajše igralce, tako da ga tudi v prihodnje ne bo klical. »Z Boštjanom sem govoril, bil sem pri njem v Veroni. Predstavil sem mu svoje poglede o reprezentanci in da se obračam na mlajše. Pogovor je bil korekten, Boštjan je to sprejel. Je pa to moja odločitev,« je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju pojasnil Kavčič in poudaril, da si Cesar zasluži veliko spoštovanje za vse, kar je dal reprezentanci. Tudi zato bo Cesar v ekipi na tekmi z Belorusijo, kar naj bi bila nekakšna njegova poslovilna tekma.

Cesar je bil pred tem kapetan, tako da bo izbrana vrsta dobila novega. »Nisem ga še izbral, saj to ni kar tako. Izbral pa ga bom jaz, toda tako, da ga ekipa sprejme oziroma podpre,« pa je o izbiri kapetana povedal selektor.

Kampl bo igral tam, kjer ga bo reprezentanca potrebovala

Med novinci so Jure Balkovec, Kenan Bajrić, Domen Črnigoj in Leo Štulac, pa tudi Nemanja Mitrović. »Štulca poznam že prej iz Kopra, zdaj igra standardno pri Venezii in mislim, da si je zaslužil poziv. Glede Balkovca pa ... Vemo, kako je s to našo levo stranjo. Bojan Jokič je še nekako nedotakljiv, stalno igra v Rusiji. Balkovec je v Domžalah igral dobro, v Bariju ne, ampak včeraj sem gledal tekmo proti Spezii in to kar sem videl, je bilo zelo dobro. Upam, da se bo tudi tukaj to pokazalo. Črnigoj je že dve leti v Švici, stalno igra za Lugano, treba mu je dati priložnost. Glede Bajrića pa je tako. Imamo pet srednjih branilcev, v bistvu bi predvsem rad videl, kako je z njim,« je izbor novincev pokomentiral selektor.

V izbrani vrsti je pričakovano tudi Kevin Kampl. Slednji s prejšnjim selektorjem Srečkom Katancem ni bil na isti valovni dolžini (tudi zaradi igralnega položaja), ni pa z ničimer pogojeval vrnitve v izbrano vrsto. »Igral bo na tistem položaju, na katerem ga bo reprezentanca potrebovala. Vidim pa ga v sredini, kot igralca, ki pokriva prostor med obema kazenskima prostoroma oziroma 'box-to-box vezista', kot pravijo v tujini,« je o Kamplu povedal Kavčič, ki si je za enega glavnih ciljev zadal vzpostavitev zmagovalnega duha.

Ustvariti razpoznavni slog igre

»Največji cilj je ustvariti dober zmagovalni duh in razpoznavni slog igre. Pomembno je, da smo kompaktni, da imamo zmagovalno miselnost. To je treba narediti, brez tega ne gre,« poudarja Kavčič, ki bo še naprej gojil svoj sistem z dvema zadnjima zveznima igralcema in štirimi branilci.

Prva njegova selektorska preizkušnja bo tekma z Avstrijci (20.45), za katero Kavčič pravi, da je kakovostna ekipa, ki so jo že analizirali, in da pričakuje dobro tekmo. Ali bo na njej v ospredju rezultat? »Ta je vedno pomemben, še v šoli si hotel vedno zmagati, ko si igral. Seveda bo treba še kaj preizkusiti, ampak rezultat je vedno pomemben.«