Neurje je zajelo največje dalmatinsko mesto v torek po 20. uri. V prvih 30 minutah je padlo 15 litrov dežja na kvadratni meter, do 23. ure pa tudi do 27 litrov dežja.

Toča je najbolj prizadela zahodni del mesta in ponekod so po toči namerili pet centimetrov ledenih zrn, navaja novičarski portal dalmacijadanas.hr. Kot dodaja, je toča padala tudi na otoku Hvaru, ceste pa so bile pod vodo tudi v Solinu in Kaštelih pri Splitu.

V Kostajnici preprečili poskuse ropanja porušenih objektov

Medtem se zemeljski plaz v Hrvatski Kostajnici, ki je v torek porušil sedem hiš, še nekaj pa nepopravljivo poškodoval, ni umiril. Z ogroženega območja so evakuirali 23 oseb, ki so jih začasno nastanili v mestnem hotelu. Hrvaška vlada in lokalne oblasti so napovedale pomoč pri izgradnji novih domov za ljudi, ki so v nekaj minutah ostali brez celotnega premoženja.

Zaradi hitrega taljenja velike količine snega je plaz v torek popoldne »odnesel pol hriba«, celotno območje pa je še zmeraj nevarno in policija preprečuje lastnikom, da bi obiskali svoje domove. Reševalne službe bodo poskusile priti do domačih živali, ki so ostale žive v ruševinah. Župan Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan je danes potrdil, da so preprečili poskuse ropanja porušenih objektov.