Današnje stavke šolnikov se je po ocenah Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) udeležilo skoraj 40.000 zaposlenih v več kot 90 odstotkih vzgojno-izobraževalnih zavodov. Na enajstih shodih, ki so potekali v različnih krajih po Sloveniji, se je zbralo dobrih 15.000 ljudi, od tega več kot 2500 pred poslopjem vlade v Ljubljani in okoli 2000 v Mariboru in Kopru, shodi pa so potekali še v Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Krškem, Kranju ter na Ravnah in Ptuju. Protestniki so vladi zaradi ponedeljkovega dogajanja na pogajanjih namenili ostre besede in ji sporočili, da bodo pri svojih zahtevah vztrajali.

»Nihče se ne bo norčeval iz nas«

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo, da se razpoloženje stavkajočih radikalizira, in ob tem ocenil, da je k zagonu stavke največ prispevala vlada. Umik že praktično sklenjenega dogovora je po njegovih besedah povzročil pri zaposlenih »upravičeno ogorčenje«. »Vzgojitelji, učitelji in drugi strokovni delavci smo potrpežljivi ljudje, pogosto nagnjeni h kompromisom in racionalnemu odločanju, ne prenesemo pa, da se nekdo norčuje iz našega dela,« je dejal Štrukelj.

Opozoril je, da je na delovnih mestih z univerzitetno izobrazbo v vzgoji in izobraževanju plača v povprečju 500 evrov nižja od plače na delovnih mestih z enako izobrazbo v državni upravi in da je v zadnjih štirih letih povprečna plača v zdravstvu in državni upravi zrasla za 13 odstotkov, v vzgoji in izobraževanju pa le za 4,5 odstotka. »Če želimo odpraviti problem razvrednotenja našega dela, ne moremo dobiti vsi enako,« je poudaril Štrukelj in zavrnil očitke vlade in drugih sindikatov, da so v Svizu zahtevali več kot drugi.

Učitelji naj bi po ponedeljkovem propadlem dogovoru napredovali za dva, nekateri pa tudi za tri plačne razrede, medtem ko bi bili razredniki uvrščeni še za en plačni razred višje. Regres za zaposlene z minimalno plačo bi znašal 1050 evrov. Skupina sindikatov, ki jo vodi predsednik Pergama Jakob Počivavšek, sindikat zdravstva in socialnega varstva ter sindikat delavcev v zdravstveni negi pa so se zadovoljili s tem, da za dva plačna razreda napredujejo najnižje plačani delavci (v 10. in 11. plačnem razredu z osnovno plačo 627 in 652 evri bruto plače) ter tisti nad 26. plačnim razredom (1174 evrov bruto plače). Zaposleni do 26. plačnega razreda, ki so se jim plače povišale že ob lanski odpravi plačnih anomalij, bi pridobili en plačni razred.

Predsednik območnega odbora sindikata Sviz za Podravje Boris Radosavljevič je na shodu v Mariboru opozoril, da bo ob slabo plačanih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v bližnji prihodnosti sledil neizbežen padec kakovosti javnega vzgojno-izobraževalnega sistema, ob tem pa poudaril, da v celoti zaupajo pogajalski skupini sindikata Sviz. V Mariboru so se protestnikom pridružili tudi predstavniki kulture, ki, kot je povedala predsednica sindikalne konference kulture za Podravje Irena Porekar Kacafura, pričakujejo, da se bo Sviz v okviru pogajanj potegoval tudi za izboljšanje njihovih plač.

Naslednja stavka naj bi bila 17. aprila

Štrukelj, ki je prepričan, da bi morala biti stavka zaradi vladne kršitve dogovora tudi plačana, pravi, da bodo pri stavkovnih aktivnostih vztrajali, dokler ne bodo dobili tistega, za kar so se na ponedeljkovih pogajanjih že dogovorili. Če jih vlada ne bo upoštevala, bodo 17. aprila izvedli »novo, silovito stavko« ter velik protestni shod v Ljubljani, med katerim se bodo sprehodili mimo vlade, parlamenta in sedežev koalicijskih strank. V Svizu so vladno stran že v torek povabili na nadaljevanje pogajanj za četrtek, a odgovora, kot je dejal Štrukelj, še niso prejeli. V vladnem uradu za komuniciranje so povedali, da bo več znanega po seji vlade, ki se je začela danes zvečer.