Tako so na primer združili regulatorja bančnega in zavarovalniškega sektorja. Na ta način namerava partija okrepiti nadzor nad 42 bilijardnim bančnim in zavarovalniškim trgom, predvsem pa preprečiti zadolževanje brez pokritja in naraščanje zadolženosti kitajskih podjetij.

Vlada je ustanovila sedem novih ministrstev: za naravne vire; okolje; izredne razmere, kmetijstvo in podeželje, kulturo in turizem; veterane in Nacionalni odbor za zdravje.

Preprečitev vdora zahodnjaških vrednot

Napovedali so tudi združitev kulturnega ministrstva in medijskega čuvaja, torej nekakšnega nadzornika medijev. Ključna naloga združenega ministrstva je zagotovitev lepše podobe države izven njenih meja. Trenutno v tujini namreč Kitajska velja za agresivno silo, ki lastne interese uveljavlja z golo silo in manipulacijo. Z ustanovitvijo »super« kulturnega ministrstva bi lahko na prijaznejši, bolj diplomatski način razširili ideološki vpliv Kitajske, je za časnik South China Morning Post komentiral neimenovani vir.

V državi se tudi nadvse trudijo preprečiti vdor »zahodnjaških vrednot« pa tudi pop kulture (hollywoodski filmi, japonska animacija) v državo, po drugi strani pa so zadnja leta posneli več filmov, v katerih poveličujejo moč lastne države.

64-letni kitajski predsednik ima namreč načrt za uresničitev »nove dobe«, ko naj bi dežela z največ prebivalci na svetu znova zasedla tisto mesto v svetovni družbeni ureditvi, ki ji po mnenju Kitajcev pripada. Torej, vodilno.