Trump je danes priznal, da se s Tillersonom nista strinjala o številnih stvareh, vključno glede iranskega jedrskega programa. Tillersonov svetovalec Steve Goldstein je medtem izjavil, da sedaj že nekdanjemu ministru razlogi za predsednikovo odločitev niso znani. »Zunanji minister zjutraj ni govoril s predsednikom in ne pozna razlogov za odstavitev, a je hvaležen za priložnost, ki jo je dobil, in še vedno meni, da je javna služba plemenit poziv, ki ga ni mogoče obžalovati«.

Kasneje je Trump odpustil še Goldsteina. Njegovo odstavitev so potrdili v Beli hiši in na zunanjem ministrstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Bilo mi je v čast, predsedniku in državnemu sekretarju pa sem hvaležen za to priložnost,« pa je v odzivu dejal državni podsekretar Goldstein in dodal, da se veseli počitka.

Trump vsem čestital

»Mike Pompeo, direktor Cie, bo postal naš novi zunanji minister. Opravljal bo fantastično delo! Hvala Rexu Tillersonu za njegovo delo. Gina Haspel bo postala nova direktorica Cie, prva ženska doslej. Čestitke vsem!« je danes prek twitterja sporočil Trump.

Razmišlja v preveč ustaljenih okvirjih

Kot piše časnik Washington Post, je Trump Tillersona v petek pozval, naj odstopi, nakar se je ta v ponedeljek predčasno vrnil iz svoje turneje po Afriki. A zaenkrat ni povsem jasno, ali je Trump 65-letnega Teksašana na koncu odstavil, ali je ta odšel sam. O sporih med predsednikom in zunanjim ministrom se je sicer govorilo že dolgo časa, večkrat se je že tudi ugibalo o Tillersonovemu odhodu. Trumpa naj bi med drugim motilo, da Tillerson razmišlja preveč v ustaljenih okvirih. Tudi vsebinsko se dvojica pogosto ni strinjala, med drugim glede ravnanja v sporu s Severno Korejo, navaja Washington Post.

Trump naj bi zdaj presodil, da mora spremembe izvesti še pred pričakovanim srečanjem s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom in prihajajočimi trgovinskimi pogajanji, piše časnik. Tudi tiskovna agencija AFP navaja neimenovanega visokega predstavnika ZDA, da naj bi Trump želel ministra zamenjati še pred začetkom tveganih pogajanj s Pjongjangom.

Ga je res opisal kot idiota?

O menjavi Tillersona na položaju zunanjega ministra se je pisalo že decembra lani, ko je govorice o njegovi zamenjavi utišal kar Trump sam. Mesec dni pred tem pa je zunanji minister svojega predsednika ujezil, ko je v zasebnem pogovoru domnevno za Trumpa dejal, da je bedak (moron), pripomba pa je hitro našla pot do medijev. Tillerson navajanja medijev sicer ni nikoli ne potrdil ne zanikal.

Nova direktorica Cie nekoč vodja tajnega zapora

Haspelova je v Cii zaposlena že od leta 1985, Trump pa jo je pred letom dni nastavil za namestnico direktorja agencije. Leta 2002 je vodila skriven Ciin zapor na Tajskem, kjer so imeli zaprte člane teroristične skupine Al Kaida. Po navedbah v poročilu obveščevalnega komiteja so tam zapornike na različne načine »zasliševali«, med drugim tudi s tehniko simuliranega utapljanja »waterboarding«, ki je bila takrat že prepovedana metoda, zapornikom pa so tudi odtegovali spanec in jih pretepali. Kasneje naj bi se Haspelova zelo zavzemala za uničenje številnih videoposnetkov mučenja zapornikov s Tajske.

Kasneje odstopil še tiskovni predstavnik ameriške službe za priseljence

Tiskovni predstavnik ameriškega zveznega urada za priseljence in carine (ICE) iz San Francisca James Schwab je pred današnjim obiskom predsednika ZDA Donalda Trumpa v Kaliforniji odstopil s položaja, ker, kot je izjavil, ne more več lagati za Trumpa in pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa. Od Schwaba so zahtevali, da ponavlja obtožbe Sessionsa in Trumpa na račun Kalifornije in njenih politikov, kot je županja Oaklanda Libby Schaaf. Slednja je nezakonite priseljence v Kaliforniji posvarila pred bližajočo se racijo agentov ICE in Sessions ter Trump sta jo obtožila, da ščiti nevarne kriminalce.