Pogajalske strani so se dogovorile, da javnosti ne bodo seznanjale s podrobnostmi pogajanj, zato ni mogoče uradno izvedeti, kaj natančno se je zgodilo v ponedeljek popoldne, da je sindikat vzgoje in izobraževanja (Sviz) tistega večera presenetljivo potrdil današnjo stavko. Iz neuradnih informacij je jasno, da je jedro spora v vladni privolitvi, da nekateri učitelji napredujejo za tri oziroma štiri plačne razrede, medtem ko bi splošno napredovanje v javnem sektorju znašalo dva plačna razreda. Zato naj bi druge sindikalne skupine blokirale dogovor vlade ter sindikata vzgoje in izobraževanja.

Pravična delitev kepic sladoleda

Razlika med obema sindikalnima stranema je v tem, da je ena prepričana, da so učitelji zdaj prikrajšani in si zaslužijo večje povišanje kot drugi, druga pa meni, da bi bilo nepravično, če bi učitelji dobili več kot drugi. »Ne more mama, torej vlada, dati enemu otroku dve kepici sladoleda, drugemu pa eno,« je rekel predsednik sindikata zdravstvenega in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je za povzetek svojega stališča uporabil podobno metaforo: »Ne more vlada vsakemu doliti liter vode, če je eden prej že imel liter, drugi pa nič.«

Branimir Štrukelj trdi, da so z vladno pogajalko Lilijano Kozlovič in predsedniki koalicijskih strank v ponedeljek popoldne prišli do dogovora. »Predsednik vlade Miro Cerar in predsednik DeSUS Karl Erjavec sta napovedala, da bodo morali izobraževalke in izobraževalci zaradi slabšega vrednotenja dela v vzgoji in izobraževanju dobiti nekaj več,« je dejal Štrukelj.

Nato je Lilijana Kozlovič odšla na pogajanja s skupino sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi predsednik Pergama Jakob Počivavšek. Čez nekaj ur naj bi poklicala Štruklja in sporočila, da dogovorjenega ne bo podpisala. »Bili smo na robu tega, da stavko odpovemo,« je dejal Štrukelj in napovedal, da bo Sviz kategorično, trmasto in bojevito vztrajal pri tem, kar je bilo dogovorjeno v ponedeljek, sicer bo aprila, najverjetneje sedemnajstega, nova stavka s shodom v Ljubljani.

Vlada krivi sindikate

Lilijana Kozlovič je še pred Štrukljevo novinarsko konferenco dejala, da za parafiranje dogovora s Svizom ni imela mandata. Pojasnila je, da je vlada svoj predlog ponudila kot paket, vendar ji ga ni uspelo uskladiti s sindikalno stranjo. Potrdila je, da je Počivavškova skupina zahtevala nekaj več, ko je videla, kaj ima na mizi Sviz, je poročal STA.

»Vlada je dala dober predlog,« je danes dejal Miro Cerar, »morate pa se zavedati, da mora vlada skleniti konstruktiven sporazum z vsemi sindikati javnega sektorja, torej vsaj z večino moramo biti sporazumni.« Ob tem je po poročanju STA spomnil tudi na odgovornost sindikatov, da sodelujejo, ne pa da v tem procesu nekateri ne želijo pomagati.

Počivavšek za enako obravnavo

Počivavškova skupina se je z vlado dogovorila, da za dva plačna razreda napredujejo najnižje plačani delavci in tisti nad 26. plačnim razredom. Drugi, ki so se jim plače povišale že lani, bi pridobili en plačni razred. Vendar naj bi Počivavškovo skupino, pa tudi Vukadinoviča, zmotilo, da je vlada v pogajanjih s Svizom privolila, da dva učiteljska naziva napredujeta za tri plačne razrede. Prepričani so, da so veliko dobre volje pokazali že, ko so privolili, da bi vsak učitelj razrednik pridobil en plačni razred.

»Gre za neke rešitve, ki bi rušile razmerja,« je dejal Jakob Počivavšek, ki dogovora med vlado in Svizom ni videl, »vse javne uslužbence je treba obravnavati enako, kar je praktično nemogoče glede na to, kar je na mizi.« Ana Jakopič iz zveze svobodnih sindikatov je dodala, da bi bila pridobitev učiteljev nepravična že do vzgojiteljev. »Poklica sta po zahtevnosti primerljiva, zato imamo zadržke do različnega urejanja,« je dejala.

Finančna ministrica svari pred novo krizo

Štrukelj je večkrat poudaril, je stavka usmerjena proti vladi in da druge sindikate sicer podpira v njihovih zahtevah, se pa z njimi ne ukvarja. Vseeno je komentiral očitke, da Sviz zahteva preveč. »Morda kdo misli, da je delo učiteljice in vzgojiteljice bistveno preprostejše, manj stresno in manj odgovorno kot delo v državni upravi ali kje drugje v javni upravi,« je dejal, »Ampak potem naj pogleda učitelje v oči in jim reče: vaše delo ni pomembno, brez vas se da živeti, nič ne šteje, prihodnost naše države ni odvisna od vas.«

Lilijana Kozlovič je ocenila, da bo vlada sindikatom težko ponudila več kot v ponedeljek, saj gredo zahteve prek okvirov fiskalne vzdržnosti, rezerv pa ni. Še ostrejša je bila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ko je izjavila, da je treba višje izdatke uravnotežiti z višjimi prihodki. »Če ne bomo delali na obeh straneh enačbe, bomo tam, kjer je bila država na začetku prejšnje krize, v katero smo vstopili popolnoma nepripravljeni,« je dejala.