Broadcom ima še vedno sedež v Singapurju, večina direktorjev, vlagateljev in zaposlenih pa je Američanov. Glavni izvršni direktor podjetja Hock Tam je novembra lani od Bele hiše dobil zeleno luč za prevzem ameriškega podjetja za tehnologijo za shranjevanje podatkov Brocade.

To mu je uspelo nekaj dni zatem, ko je po sestanku s Trumpom v Beli hiši na veliko hvalil predsednikova prizadevanja za davčno reformo in je obljubil pospešitev selitve sedeža podjetja v ZDA. Novi sedež Broadcoma v San Joseju naj bi se odprl 3. aprila. Qualcomm ima sedež v San Diegu.

Trump je sprejel ugotovitev posebne komisije o tujih investicijah, ki meni, da bi prevzem ogrozil vodilni položaj Qualcomma pri razvoju naslednje generacije brezžične komunikacijske tehnologije. Če bi zmanjšal vlaganja v raziskave in razvoj za kratkoročni dobiček Broadcoma, bi glavni dobavitelj postala kitajska podjetja.

To je šele četrti primer blokade prevzema s strani predsednika ZDA v zadnjih 25 letih. Trump je že septembra blokiral prodajo proizvajalca polprevodnikov Lattice vlagatelju s podporo kitajskega denarja. Okrog šest podobnih tehnoloških prevzemov pa je zaradi pričakovanih blokad propadlo, še preden bi bil potreben predsednikov ukrep.