Vladna pogajalska skupina ter Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) sta včeraj že dosegla dogovor. Po neuradnih informacijah naj bi vsi vzgojitelji in učitelji prejeli za dva plačna razreda višje plače oziroma za okoli 150 evrov, razredniki pa bi bili za čas opravljanja te funkcije uvrščeni še za en plačni razred višje. Pri zahtevi o 1200 evrih regresa za vse zaposlene z minimalno ali nižjo plačo v sindikatu niso bili v celoti uspešni, vendar je bilo zanje sprejemljivih tudi ponujenih 1050 evrov regresa, kar je 200 evrov več kot zdaj.

Sviz je dogovorjeni predlog zvečer že posredoval v parafiranje glavni vladni pogajalki, generalni sekretarki vlade Lilijani Kozlovič, in bil pripravljen stavko, ki je napovedana za jutri, preložiti, dokler se dogovor tudi uradno ne sklene, vendar se je zadeva zapletla.

Dogovoru s Svizom nasprotovali drugi sindikati

Skupina sindikatov pod vodstvom predsednika Pergama Jakoba Počivavška, ki se je s Kozlovičevo skupaj s sindikatom zdravstva in socialnega varstva ter sindikatom delavcev v zdravstveni negi sestala po pogajanjih s Svizom, je menda dogovoru, zlasti glede plačil za razredništvo, nasprotovala, zatem pa je dogovor preklicala tudi vlada.

»Z vlado smo se po koalicijskem vrhu dogovorili za vse stavkovne zahteve, ko smo napisali čistopis, pa se je vlada premislila. Glede na to, da nimamo popolnoma nič v roki, nam ni preostalo drugega, kot da stavko potrdimo,« je pozno zvečer v Odmevih dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Vlada naj bi vsem sindikatom skupaj ponudila 266 milijonov evrov, predlagane spremembe pa bi se uveljavile postopoma, v treh letih. Spomnimo, da naj bi skupne sindikalne zahteve po oceni vlade znašale skoraj milijardo evrov.

Stavkovne zahteve Počivavškove skupine, ki jo sestavlja več kot 20 sindikatov, vključujejo zvišanje osnovnih plač za delovna mesta nad 26. plačnim razredom (1174 evrov bruto) za tri do štiri plačne razrede oziroma za 12 do 16 odstotkov, za zaposlene, uvrščene do 26. plačnega razreda, katerih plače so ob lanski odpravi plačnih anomalij v povprečju že zrasle za dva plačna razreda ali osem odstotkov, pa dodatno zvišanje za dva plačna razreda. Obenem zahtevajo odpravo vseh še preostalih varčevalnih ukrepov, vključno z osemodstotnim znižanjem plač po zakonu za uravnoteženje javnih financ (Zujf) iz leta 2012, odmrznitev izplačevanja delovne uspešnosti in izplačilo napredovanj.

Cerar: Predlagana rešitev je dobra za vse

Predsednik vlade Miro Cerar je po včerajšnjem srečanju s sindikati javnega sektorja, ki sta se ga udeležila tudi predsednika DeSUS in SD Karl Erjavec in Dejan Židan in na katerem so jim v odgovor na stavkovne zahteve predstavili približevalni predlog, ocenil, da bi ta lahko pripeljal do končnega dogovora s sindikati. Kot je dejal Cerar, se je dialog vlade s sindikati v zadnjih dneh izjemno intenziviral, in poudaril, da skupaj iščejo rešitev, ki bi bila dobra za vse in »ne bi ogrozila javnofinančne slike, ki smo jo izboljšali v zadnjih letih«. O predlogu, ki so ga dopoldne uskladili v koaliciji, bo po Cerarjevih besedah vlada odločala v četrtek.

Kot je dejala Lilijana Kozlovič, je vladna ponudba »konkretna« in »naslavlja tako najšibkejše kot tudi visoko izobražene kadre«. Ob tem pa skušajo »znotraj posameznih skupin pogledati, katere vsebine so zanje najbolj pomembne«, saj bodo morali sindikati, kot je pojasnila, predlagane rešitve v sklepni fazi uravnotežiti tudi med seboj. Kozlovičeva je povedala, da so nedorečene le »manjše vsebine«, za katere pa meni, da se o njih lahko dogovorijo in preprečijo stavke.

Danes naj bi se vladni pogajalci sestali še s policijskima sindikatoma, zatem pa jih po besedah Kozlovičeve čaka še srečanje s pooblaščenimi uradnimi osebami, torej vojaki, cariniki in drugimi zaposlenimi na finančni upravi ter pravosodnimi policisti.