Če ste starejši od recimo 15 let, je velika možnost, da še nikoli niste slišali za Roblox, pa čeprav ima več kot 64 milijonov aktivnih mesečnih igralcev, še več od Minecrafta, ki jih ima 55 milijonov in v katerega so pri Microsoftu v nekaj letih vložili več kot dve milijardi dolarjev in pol. Roblox, ki je svoj dobičkonosni posel začel leta 2005 (lani je na primer pridobil dodatnih 92 milijonov dolarjev vlagateljskih sredstev), ni le najbolj priljubljen med uporabniki, ampak je do tega prišel s presenetljivo organsko rastjo. V nekaj letih je zrasel v največjo uporabniško platformo za spletne igrice z več kot 40 milijoni različnih iger, ki so jih v veliki večini ustvarili sami uporabniki.

Lansko poletje je David Baszucki, izvršni direktor Robloxa, napovedal, da bo podjetje razvijalcem, ki na platformi ustvarjajo igrice, izplačalo 30 milijonov dolarjev. To ne bi bilo nič posebnega, če skupnosti 200 najpomembnejših razvijalcev v Robloxu ne bi v veliki večini sestavljali fantje in dekleta, stari od 17 do 22 let. Vseeno pa gre za resen posel: od 30 milijonov, namenjenih razvijalcem, so šli trije milijoni enemu samemu razvijalcu, še dva pa sta dobila po dva milijona. Več najstnikov si je z zaslužkom od razvijanja igric na Robloxu v celoti plačalo študij na univerzah. »Pričakujemo, da se bodo vaši zaslužki podvojili,« je dejal David Baszucki. V njegovi napovedi se skriva največji izziv za nadaljnji napredek Robloxa, v katerem želijo, da bi mladi razvijalci ostali zadovoljni ter v svetu, v katerem so programerji, oblikovalci in sistemski inženirji razvajeni ob obilici poslovnih ponudb, ostali zvesti kalifornijskemu podjetju.

Tveganje zaradi nasilnih in neprimernih vsebin obstaja pri kateri koli spletni dejavnosti, vendar ponuja Roblox – kljub nekaterim igricam, v katerih so tudi elementi nasilja – zelo raznolike in na splošno odlične izdelke z občutkom za primerno raven otroške igre. Roblox je odprta platforma, na kateri lahko vsakdo s potrebnim znanjem razvije svojo igro, zato ni čudno, da je na platformi aktivnih kar dva milijona razvijalcev. Odprtost platforme se zrcali v ogromni ponudbi iger z raznolikimi temami, kot je na primer delo v piceriji, preživetje nesreče, razrešitev umora ali pa zgolj kidanje snega. Med najbolj priljubljenimi so Jailbreak (v kateri se med seboj dajejo policisti in kriminalci), Roblox high school (v njej se igra različne srednješolske vloge), Work at a pizza place (dogajanje v piceriji) in Pokémon brick bronze, večigralski poklon Nintendovi franšizi.

Igraš jih lahko na vseh medijih

Igranje igric na Robloxu je brezplačno, uporabniki pa lahko z virtualno valuto robux (za katero je treba plačati s pravim denarjem) kupujejo predmete, rekvizite oziroma obleke in opremo. Osnovna oprema stane od pet do 25 dolarjev, napredna od 25 do 200 dolarjev. V Jailbreaku lahko na primer kupiš radio za svoj avtomobil ali pa VIP-prepustnico za posebne privilegije. Ko uporabnik kupi robux, dobi razvijalec od Robloxa svoj delež.

Baszucki Robloxa ne vidi kot igralne platforme, ampak kot platformo za družabno sodelovanje. »Trg igric je velik,« pravi direktor, »trg družabnega sodelovanja bi bil lahko še večji.« Najuspešnejši razvijalci iger na Robloxu začnejo, ko so še zelo mladi, ko že odrastejo, eksperimentirajo z ustvarjanjem in potem sčasoma na platformi razvijajo celotne igre. V podjetju Roblox zato pospešeno širijo svojo platformo in ponujajo razvijalcem širok nabor orodij, s katerimi si lahko pomagajo na vsaki stopnji razvoja igrice. Baszucki pravi, da ima Roblox nekaj ključnih tehničnih prednosti, ki jih drugi ponudniki igric pogosto podcenjujejo. Njihove igrice je na primer mogoče igrati na osebnih računalnikih, tablicah, pametnih telefonih in na konzoli xbox, to pa ustvarjalcem omogoča, da z razvojem zgolj ene kode igrice dosežejo široko množico uporabnikov.

Lani so v kalifornijskem igričarskem podjetju zaposlili Grace Francisco, izkušeno strokovnjakinjo za programsko opremo, kot (prvo) podpredsednico za odnose z razvijalci. Po nekaj mesecih dela ni mogla skriti navdušenja nad skupnostjo programerjev v Robloxu. Res so sicer mladi, je povedala, vendar pa se resno posvečajo svojim projektom in so ravno tako profesionalni kot vsi odrasli razvijalci, s katerimi je delala v preteklosti.