Prejšnji četrtek je v Delavski hranilnici na Dunajski cesti 44-letni storilec v dopoldanskih urah skušal izvesti enega izmed svojih številnih ropov. Pri tem ga je ustavil moščanski policist v civilu Mihael Berlic, ki je v času ropa plačeval položnice.

Ljubljanski kriminalisti so prijetega 44-letnika brez urejenega prebivališča v Sloveniji, brez službe in odvisnika od prepovedanih drog, ki je med drugim tudi stari znanec policije oziroma tako imenovani specialni povratnik, vzeli pošteno pod drobnogled in mu, tako trdijo, dokazali še tri druge rope, ki jih je izpeljal na zelo podoben način, še za enega (prvi v nizu ropov Delavske hranilnice) pa še zbirajo dokaze.

Izkazalo se je namreč, da je 44-letni osumljenec na podoben način rop izpeljal v isti poslovalnici že konec oktobra lani. Utemeljeno je osumljen še ropov poslovalnice banke SKB prav tako na Dunajski cesti, in poslovalnice Delavske hranilnice v Novih Fužinah. Obe kaznivi dejanji sta bili zagrešeni januarja letos. Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana, je pojasnil, da je storilec z ropi nabral kar 50.000 evrov.

Bil je dobro pripravljen

V petek, 31. marca lani, ob 11. uri dopoldne se je pred Delavsko hranilnico na Dunajski cesti 185 v Ljubljani pripeljal motorist. Motor je pustil v bližini banke, čelade ni snel, s pištolo v roki je vstopil v poslovalnico in od uslužbenke zahteval denar. Ko je dobil, po kar je prišel, je s skuterjem pobegnil neznano kam. Povsem enak je bil opis ropa 20. oktobra lani. Prav tako na petek, prav tako ob enajsti uri dopoldne je zamaskirani moški, ki je imel pri sebi orožje, oropal isto bančno ustanovo. Po podatkih policije ni bil nihče poškodovan, ropar je s kraja zločina zbežal z belim skuterjem. Povsem enak je opis četrtkovega ropa. Le da je bil ob enajsti uri v tej banki tudi policist Mihael Berlic.

Drznež se je torej na kraj zločina dobro pripravljen vedno pripeljal s skuterjem, kazniva dejanja pa izvrševal ne glede na stranke v poslovalnici. Uslužbencem je grozil s polavtomatsko nelegalno predelano pištolo kalibra 9 milimetrov. Zaradi utemeljenega suma štirih ropov in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi je bil 10. marca priveden k preiskovalni sodnici, ki je odredila pripor. Za rop je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let, za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja uradni osebi pa od enega do petih let.

Lani je bilo na območju Ljubljane deset ropov, pet so jih razrešili, preiskave pri preostalih primerih še potekajo. Po besedah Zrinskega v zadnjih letih beležijo upad števila ropov na letni ravni, preiskanost pa je po njegovi oceni dobra.