Slovaški notranji minister Robert Kalinak, ki je poleg premierja Roberta Fica deležen glavnega gneva najbolj množičnih protivladnih protestov Slovakov po žametni revoluciji v času Češkoslovaške konec leta 1989, je danes odstopil. »Moram storiti vse za ohranitev stabilnosti na Slovaškem,« je dejal na tiskovni konferenci, v ozadju njegovega odstopa pa je bila tudi tovrstna zahteva koalicijske stranke Most-Hid, ki je v nasprotnem primeru grozila z odhodom iz vlade in koncem njene šibke večine v parlamentu.

Minister s »prtljago«

Neposreden povod za Kalinakov odstop je nedavni umor novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, a je bil trikratni notranji minister v treh Fičevih vladah zaradi sumov korupcije že dvakrat na parlamentarni preizkušnji. Bivši poslovnež, ki se je z vstopom v politiko umaknil z vseh položajev v svoji mreži restavracij in drugih podjetij, ustanovljenih z različnimi partnerji, naj bi bil povezan z utajevalci davkov. V preteklosti ga je Fico pred nezaupnico obvaroval, zdaj pa je njegova objektivna odgovornost, ker policija ni prisluhnila Kuciakovim navedbam, da mu zaradi njegovega dela strežejo po življenju, pretehtala. Očitali so mu tudi, da ni sposoben zagotoviti temeljite in objektivne preiskave umora novinarja, ki je dal pod drobnogled prav korupcijo najvišjih vladnih uslužbencev.

Ali bodo odstopi v najožjem premierjevem krogu obvarovali Fica, ostaja nejasno. Kot prvi je, nekoliko nepričakovano, objektivno odgovornost začutil minister za kulturo Marek Madarič, ki je odstopil takoj po umoru Kuciaka, rekoč: »Enostavno se ne morem sprijazniti z dejstvom, da je bil med mojim mandatom ubit neki novinar.« Odstopila sta tudi premierjeva svetovalka Maria Troškova in vodja njegovega sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan, ki sta se znašla v Kuciakovih še neobjavljenih zapisih. A odstopila sta začasno, ker zatrjujeta, da ju s Kuciakom nič ne povezuje, ne želita pa, da kdor koli sumi, da bi lahko vplivala na preiskavo. Mnogo Slovakov meni, da korupcija seže višje od njiju, tudi do samega premierja, ki ga je 40.000-glava množica med petkovimi demonstracijami pozivala k odstopu in mu sporočala: »Fico v postelji z mafijo.«

Predčasne volitve pred vrati

Fico, ki je na volitvah pred dvema letoma s svojo stranko Smer-socialna demokracija izgubil krepko več kot tretjino poprejšnjih parlamentarnih sedežev, je skrpal koalicijo, ki ima 78 poslancev v 150-članskem zakonodajnem telesu. Za zdaj je obveljalo, da se je Bela Bugar, vodja medetnične slovaško-madžarske stranke Most-Hid, zadovoljil z odhodom Kalinaka iz ministrske ekipe socialdemokracije. A vprašanje je, ali ne bo njegovemu poslancu Igorju Janckuliku, ki je zaradi uboja novinarja protestno odstopil, sledilo še več koalicijskih kolegov. Predčasne volitve, ki jih je pravzaprav že predlagal predsednik države Andrej Kiska, ko je odločno zahteval prečiščenje vlade, bi bile v tem primeru pred vrati, a obenem tudi precejšnja loterija za vse politične akterje.