Potem ko je spored v prvih treh krogih spomladanskega dela državnega prvenstva v nogometu krojilo vreme, vodstvo tekmovanja upa, da bodo konec tedna odigrali vseh pet tekem 22. kroga. Klubi so se, potem ko jim je sneg onemogočil vadbo na naravni travi, znašli na različne načine. Večina je improvizirala in trenirala na umetni travi, kateri so se stežka prilagodili predvsem starejši igralci. Ob vadbi na umetni travi so se številnim igralcem vneli mišice in sklepi. Pripravljenost klubov in uigranost sta zaradi prestavitve tekem zelo različni. Olimpija je edina, ki je odigrala vse tri tekme, Krško pa sploh še ni začelo sezone.

RUDAR – KRŠKO danes ob 13. uri, sodnik: Skomina

Velenjčani so spomladanski del državnega prvenstva začeli udarno – z remijem proti favoriziranemu Mariboru v Ljudskem vrtu z izenačujočim golom v sodnikovem dodatku, s čimer so bili nagrajeni za knapovsko vztrajnost in pogumno igro. Desni bočni igralec Rudarja Robert Pušaver, otrok Maribora, je z asistencama za oba gola demonstriral igro modernega bočnega igralca, kako s točno podajo v glavo zadeneš soigralca, da zabije gol. Podaji sta bili vredni večerje, ki mu jo bosta plačala strelca Tučić in Radić, v kroničnem pomanjkanju kakovostnih bekov pa ga je opazil tudi selektor članske reprezentance Tomaž Kavčič s tribune VIP v Ljudskem vrtu. Za Velenjčane je velika okrepitev Edin Šehić, posojeni igralec splitskega Hajduka, saj je v napadu zelo prodoren, veliko pa pomaga tudi v obrambi. Čeprav je Rudar pozimi zapustilo kar pet igralcev vključno z najboljšim strelcem Johnom Maryjem in stebrom obrambe Damjanom Vukliševićem, imajo Velenjčani s kombinacijo izkušenih in mladih, željnih dokazovanja, konkurenčno ekipo za sredino lestvice. Krško je velika uganka, saj spomladi sploh še ni odigralo prvenstvene tekme. Pozimi je bilo kot na železniški postaji. Odšlo je sedem igralcev, prišlo je kar deset novih ter še trener Alen Ščulac. Zaradi treh zaostalih tekem bodo morali igrati dvakrat na teden, kar bo verjetno prehud zalogaj za popolne predstave.

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Pušaver, Tomašević, Kašnik, Vasiljević, Trifković, Bijol, Črnčič, Radić, Tulić, Šehić; Krško: Zalokar, Kulinits, Krajcer, Gorenc, Šturm, Balić, Kovačič, Da Silva, Volarič, Mujan in Mandić. Naš namig: 1.

ANKARAN – MARIBOR danes ob 15. uri, sodnik: Žganec

Ankarančani se vračajo »domov«, kjer Maribor nujno potrebuje točke po ponesrečenem uvodu. Prvi razlog je seveda odjuga, ki je odtalila igrišče v Dravogradu, drugi, ki je po svoje vzpodbudil prvega, pa seveda prva spomladanska priložnost za zaslužek.

V vodstvu kluba si namreč obetajo, da bo tretjo priložnost za prvo spomladansko zmago vijoličastih vendarle prišlo pospremit kaj več gledalcev, in čeprav zveni čudno, ali celo zlobno, se je težko znebiti občutka, da je prva ankaranska želja napolniti tribune in šele nato morebiten rezultatski šok. In če gremo še malce dlje: Ankaran je grdi raček prve lige, o tem ni nobenega dvoma, vendar pa, če potegnemo vzporednice z istoimensko pravljico, je zdaj v fazi, ko uživa naklonjenost. Vsi ga namreč potrebujejo: višje postavljeni tekmeci za nabiranje točk, od tod tudi domžalska (finančna) pomoč, da se je sprva odpovedana tekma prejšnjega kroga vendarle odigrala v Novi Gorici, neposrednim tekmecem je pomemben izziv, za Nogometno zvezo Slovenije pa predstavlja skrb, povezano z regularnostjo prvenstva.

Tudi kakšen njihov telefonski klic je pomagal odpreti vrata stadionov v Ajdovščini in Novi Gorici za uvodne tri tekme. Ob čemer pa so zastrigli z ušesi v Kopru, kjer tudi sicer napovedujejo, da bodo v povezavi z brezdomcem Ankaranom spomladi gledali pod prste licenčni komisiji.

Verjetni postavi – Ankaran: Bužan, Gliha, Badžim, Pahor, Mate, Romero, Delgado, Meledje, Suljić, Santos, Bordon; Maribor: Handanović, Milec, Ivković, Rajčević, Viler, Cretu, Pihler, Bajde, Vršič, Mešanović, Zahović. Naš namig: 2.

DOMŽALE – GORICA danes ob 17. uri, sodnik: Vinčić

Domžalčani so se strateško dobro odzvali in dodali svoj kamenček v mozaik prizadevanj, da le začnejo spomladanski del sezone. Kaj in kako so pomagali pri organizaciji tekme z Ankaranom oziroma koliko je pri tem sodeloval ankaranski »stric iz ozadja«, je seveda poslovna skrivnost. Domžalčani so pač nekaj malega vložili, dobili pa veliko. V prvi vrsti rutinsko zmago za utrditev na tretji stopnici zmagovalnega odra, morda še bolj pomembna pa je bila tekma kot taka, saj je bila, ne glede na nižjerangiranega tekmeca, prvi spomladanski tekmovalni preizkus in neke vrste nujna stopnica proti dvoboju z »neprijetnim« tekmecem Gorico, ki iz domžalskega Športnega parka redno odnaša točke. V lanskem koledarskem letu je bil na obeh gostovanjih nepremagan, v skupnem seštevku ima več zmag kot gostitelji.

Ampak statistika je seveda samo ena plat medalje, druga je popotnica tekmecev proti tretji letošnji medsebojni tekmi. Domžalčani so zadnjih pet tekem dobili brez prejetega zadetka, Goričani so brez zmage šest tekem zapored, zadnji dve so odigrali brez doseženega zadetka. Domžalčani bi se s še eno zmago tako rekoč dokončno otresli tekmeca za tretje mesto in obenem poglobili njegovo krizo, Goričani računajo na to, da se enkrat mora »odpreti«.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Melnjak, Klemenčič, Dobrovoljc, Širok, Ibričić, Husmani, Ibraimi, Kirm, Bizjak, Alvir; Gorica: Štrukelj, Škarabot, Jogan, Kavčič, Tomiček, Žigon, Šantek, Tešija, Nagode, Osuji, Edafe. Naš namig: 1.

TRIGLAV – OLIMPIJA jutri ob 15. uri, sodnik: Glažar

Kranjčani so z udarniško akcijo, v kateri je sodelovalo 200 prostovoljcev, z igrišča ročno odstranili sneg. Zdaj upajo na lepo vreme, da bo z igrišča odtekla še voda in se bo osušilo. Razmočena igralna površina bo zaveznik Kranjčanov, saj v takšnih razmerah Ljubljančani ne bodo mogli uveljaviti premoči v tehničnem znanju in kombinatorki. Olimpija se je jeseni v Kranju že opekla z remijem brez golov. »Napredujemo iz tekme v tekmo. Smo vse bolj resni, agresivni in učinkoviti, a vsaka naslednja tekma je za nas težak izpit. V Kranju nas čaka zahtevno igrišče. Če nam ne bo dovoljevalo razviti naše igre, se bomo morali prilagoditi razmeram. Pričakujem podobno tekmo kot jeseni, ko si v Kranju nismo priigrali veliko priložnosti, saj je Triglav zelo čvrsta ekipa,« je previden trener Olimpije Igor Bišćan. V zvezni vrsti je našel udarno navezo s kombinacijo Kronavater-Alves, ki delata razliko na igrišču. Olimpija je proti Aluminiju odigrala odlično tekmo brez kaznovanega napadalca Abassa Issaha, saj se je z dvema goloma izkazal Leon Benko. »Našel bom igralno mesto za Issaha. V tem ciklusu je pet tekem, zato je treba pametno razporediti minute glede na utrujenost. Z igralci sem se o tem pogovoril,« je pojasnil Bišćan. Vzdušje po sijajnem začetku spomladi je skazila poškodba Oduwe na treningu, ki bo odsoten nekaj tednov.

Verjetni postavi – Triglav: Džafič, Krcič, Zec, Suljevič, Gvardjančič, Tijanič, Bukara, Robnik, Majcen, Vokić, Poplatnik. Olimpija: Ivačič, Štiglec, Uremović, Ilić, Apau, Tomić, Čanađija, Kronaveter, Alves, Savić, Issah. Naš namig: 2.

ALUMINIJ – CELJE jutri ob 17. uri, sodnik: Jug

Aluminij z novim trenerjem Oliverjem Bogatinovim je pokazal dva povsem različna obraza. V Ljudskem vrtu je z veliko bojevitosti v sosedskem obračunu senzacionalno odščipnil točko vodilnemu Mariboru (0:0), v Stožicah je bil povsem nebogljen proti razigrani Olimpiji (1:5), čeprav se je v zadnji liniji branil s kar sedmimi nogometaši. Tekma s Celjani, ki so očitno že v dobri formi, bo že trenutek resnice, kakšen bo spomladanski domet moštva iz Kidričevega, ki je v primerjavi z jesenjo zelo prevetreno. Najnovejša okrepitev je argentinski Slovenec Lukas Mario Horvat, 32-letni defenzivni vezist, ki je nazadnje igral v Kazahstanu. Aluminij se želi izogniti devetemu mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije z drugouvrščenim klubom druge lige, kjer so letos precej bolj ambiciozna moštva kot v preteklosti. Celjani so z zmago proti Gorici nadgradili dobro predstavo proti Olimpiji v Ljubljani, kjer so izgubili tekmo v 95. minuti. Svojo moč proti Gorici so demonstrirali tudi s tem, da jih nista ustavili poškodbi strelca Kerina in levega bočnega igralca Vidmajerja že v prvem polčasu. Z vsako zmago jim raste samozavest in iz slačilnice so že poslali sporočilo, da gredo v Kidričevo po tri točke. Načrt trenerja Dušana Kosiča je stopnjevanje forme do začetka aprila, ko se bodo v polfinalu slovenskega pokala dvakrat pomerili z Olimpijo.

Verjetni postavi – Aluminij: Kovačić, Ivančič, Zeba, Šme, Štor, Jakšić, Kranjc, Petrović, Ploj, Vrbanec, Nunić; Celje: Juhar, Brecl, Stojinović, Džinić, Andrejašič, Cvek, Pišek, Vizinger, Pungeršek, Šauperl, Lupeta. Naš namig: 0.