Na Kubi bodo jutri potekale parlamentarne volitve, za katere velja precejšnje zanimanje, kajti izvoljeni člani narodne skupščine bodo predvidoma prihodnji mesec izbirali naslednika predsednika države Raula Castra, ki je napovedal, da ne bo več na čelu Kube. Tako se bo prvič po letu 1976 zgodilo, da predsedniškega položaja ne bo zasedal nekdo s priimkom Castro.

Osem milijonov volilnih upravičencev bo izbiralo 605 poslancev narodne skupščine za petletni mandat. Kuba ima enostrankarski sistem, v katerem ima vse vzvode oblasti v rokah komunistična partija, ki je nastala leta 1965 z združitvijo revolucionarnih skupin. Od poslancev narodne skupščine se ne zahteva, da so njeni člani, a večina je.

Naslednika 86-letnega Castra, ki je od brata Fidela predsedovanje prevzel leta 2008, bodo poslanci izbirali 19. aprila. Splošno prepričanje je, da bo novi vodja postal zdajšnji podpredsednik, 57-letni Miguel Diaz - Canel, bivši minister za izobraževanje, po izobrazbi pa inženir. Diaz - Canel spada v porevolucionarno generacijo politikov, vendar opazovalci od njega ne pričakujejo večjih reform in uvajanja svoboščin. Navsezadnje ga bo še vedno nadziral Castro, ki ostaja na čelu partije do kongresa čez tri leta. Castro sicer kandidira za mesto poslanca. ba, agencije