Tako zelo rdeče preproge, kot so jo razgrnili za komaj 32-letnega savdskega prestolonaslednika, niso v Britaniji že zelo dolgo pripravili nikomur. Ker je Salman tudi minister za ekonomijo in obrambo, je idealni sogovornik predbrexitske Velike Britanije. Mohamed bin Salman, ki je postal prestolonaslednik junija lani, je kljub svoji mladosti savdski vladar po vsem razen po kroni, ki jo še vedno nosi njegov bolehni oče, 82-letni kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud. Princ Mohamed je najstarejši od šestih sinov kralja, ki jih ima s tretjo ženo. S prvima dvema ženama je imel petnajst sinov, od katerih jih je devet že umrlo, in eno hčerko.

Dobrodošlica kraljice in princev

V dobrodošlico, ki jo kritiki razglašajo za sramotno prilizovanje savdskemu represivnemu režimu, so vključili tudi kraljevo družino, od kraljice, ki ga je pogostila v Buckinghamski palači, do princev Charlesa in Williama, ki sta mu priredila banket z večerjo. Po Londonu so se vozili kombiji in črni taksiji s plakati dobrodošlice in hvale princu kot modernizatorju Savdske Arabije. Za takšnega ga posebej rada razglaša uradna linija, ker je menda njegova osebna zasluga, da bodo lahko Savdijke od junija naprej vozile avtomobile, in ker od nedavno lahko hodijo v kino in na nogometne tekme.

Britanski kritiki trdijo, da gre za kozmetične reforme, opozarjajo tudi na brezobzirno savdsko vpletanje v Jemen, Katar in Libanon. Njegova zasluga je tudi zapiranje vseh, ki razmišljajo drugače, med njimi blogerja Raifa Badavija, ki so ga nedavno obsodili na tisoč udarcev z bičem in deset let zapora, ker naj bi na internetu žalil islam. Protesti proti prinčevemu obisku so bili številni, a so se utopili v uradni hvali.

Največji kupci britanskega orožja

Britanija ima kljub domači in tuji kritiki že dolgo zelo prijateljske in tesne odnose s Savdsko Arabijo, ki je daleč največja uvoznica britanskega orožja, štirikrat večja kot Indija na drugem mestu. Samo v prvi polovici leta 2017 so ji Britanci prodali za 1,1 milijarde funtov orožja, kar je zaradi savdskega sodelovanja v državljanski vojni v Jemnu, v kateri je umrlo več kot devet tisoč ljudi, toliko bolj sporno. Konservativna vlada je med obiskom posebej poudarjala pomen varnostnega sodelovanja s Savdijci. Po besedah premierke Therese May je to sodelovanje rešilo na stotine življenj v Britaniji. Kritiki pa vladi očitajo, da še bolj klečeplazi pred Savdijci, ki jim zaradi brexita brezsramno ponuja vlaganja na Otoku. Med tem obiskom naj bi sklenili za 65 milijard funtov poslov za prihodnjih deset let. Mayeva je ocenila: »To je pomemben pospešek blaginji Velike Britanije in jasen prikaz velikega mednarodnega zaupanja v našo ekonomijo v času, ko se pripravljamo, da bomo zapustili EU.«

Denar ostaja sveta vladar

Po pogovorih bin Salmana s premierko na Downing Streetu 10, kjer so se nagnetli vsi glavni ministri, so sporočili, da je Mayeva »ponudila pomoč pri nadaljevanju in poglobitvi reform, posebno glede pravic žensk in splošnih človekovih pravic«. Premierka naj bi izrazila posebno zaskrbljenost zaradi zgoraj omenjenega blogerja. Zelo verjetno je to storila zelo nežno, saj bo pobrexitska Britanija potrebovala zaveznike, trge in denar, zaradi česar je Savdska Arabija visoko na prednostni listi britanske vlade.

Vodja laburistične opozicije Jeremy Corbyn je Mayevo pred prinčevim obiskom pozval, naj zahteva ustavitev »šokantnih zlorab človekovih pravic v Savdski Arabiji«. Mladi princ, ki so ga še lepše pogostili, ker utegne ostati savdski in ključni bližnjevzhodni oblastnik dolga desetletja, je obisk sklenil z zasebno večerjo z Mayevo v podeželski rezidenci premierjev Chequers. Pred tem so se mu na savdskem veleposlaništvu v Londonu, ki malce spominja na Belo hišo, klanjali drug za drugim direktorji vseh velikih britanskih bank, finančni minister Phillip Hammond in izbrana skupina poslancev. Denar ostaja sveta vladar.