Predsednik se redno sestaja z evropskimi poslanci, njegova vrata so vselej odprta tako poslancem kot drugim deležnikom; s Peterletom se poznata že dolgo, je govorec komisije Alexander Winterstein odgovoril na vprašanje, zakaj se bo Juncker srečal s Peterletom.

Na vprašanje, ali bosta govorila tudi o arbitražni razsodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško - glede na to, da je Peterle pred časom Junckerju poslal pismo v povezavi s tem vprašanjem, pa so v komisiji odgovorili le, da dnevni red takšnih srečanj politikov nikdar ni vnaprej določen.

Več informacij o srečanju je bilo mogoče dobiti v Evropskem parlamentu. Peterle sicer srečanja ne želi komentirati, po neuradnih informacijah iz parlamenta pa bosta z Junckerjem po pričakovanjih govorila o arbitraži in Zahodnem Balkanu.

Juncker naj bi se s tem srečanjem odzval na pismo, ki ga je Peterle v začetku januarja »zaradi nesprejemljivega dogajanja ob implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča« poslal predsednikom Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Evropskega sveta.

Peterle: Ne gre za levico ali desnico, temveč za pravni red

Peterle je v pismu poudaril, da pol leta po izteku roka za implementacijo ni časa za premišljevanje niti za ponovno politizacijo, pač pa za dosledno uveljavitev pravnega reda. Poudaril je tudi, da ne gre samo za slovensko-hrvaško mejo, temveč tudi za schengensko mejo.

»Ne gre za desnico ali levico, ampak za vprašanje, ali bo prevladala vladavina prava. Evropska komisija je bila boter sporazumu in ima soodgovornost za njegovo uresničenje,« je še izpostavil Peterle v januarskem pismu.

Prav tako je v pismu opozoril, da lahko Evropska komisija, če ne bo jasna, odpre Pandorino skrinjico na Balkanu, ki bi gotovo vplivala na evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

Peterletove izkušnje z Zahodnim Balkanom - lani je bil vodja evropskih opazovalcev, ki so spremljali predčasne parlamentarne volitve na Kosovu, poleg tega je predsednik delegacije pri skupnem parlamentarnem odboru EU in Makedonije - so po neuradnih informacijah iz parlamenta prav tako pomemben razlog za srečanje.