Razvoj samovozečih avtomobilov postaja vedno bolj popularen: izključeval naj bi namreč tisti dejavnik, ki se vselej izkaže za najbolj nepredvidljivega – človeka. A, mnogi se na idejo avtomobila, za volanom katerega ne bo sedel človek (čeprav ti avtomobili volana sploh nimajo), ne želijo privaditi.

Na oddelku za motorna vozila v Kaliforniji so samo letos obravnavali več poskusov fizičnega obračunavanja nad vozili, ki jih razvijajo pri podjetju GM. Dve od šestih prijav oškodovanja avtonomnega vozila GM Cruise v letošnjem letu sta vključevali človeškega povzročitelja.

V začetku januarja je pešec v San Franciscu stekel čez cesto, da bi se soočil z enim izmed GM testnih vozil, ki je čakalo na prehodu za pešce. Po poročilu oddelka za motorna vozila naj bi se nanj začel dreti, nato pa se vanj s celim telesom tudi zaletavati, tako da je poškodoval levi odbijač. Samo nekaj ulic stran se je 28. januarja nad podobnim testnim vozilom znesel taksist. Ta naj bi sredi ceste izstopil iz svojega taksija, stopil proti vozilu in udaril po šipi na sovoznikovi strani, tako da jo je poškodoval. Policije v nobenem primeru niso obvestili.

Ljudje imajo probleme tudi z drugačnimi vrstami robotov. Ob koncu lanskega leta so se namreč prebivalci v okolici lokalnega zavetišča za živali pričeli vztrajno pritoževati, da jih zalezuje robot, ki je bil namenjen varovanju območja zavetišča. En izmed stanovalcev je šel tako daleč, da ga je ujel v past, prevrnil in nanj zlil omako za žar.

V San Franciscu bi obdavčili robote, ki kradejo človeške službe

Leta 2017 je Jane Kim, članica mestnega odbora v San Franciscu, neuspešno poskušala predložiti zakon, da bi dodatno obdavčili robote, ki jemljejo človeške službe. So pa decembra sprejeli zakon in omejili število robotov za dostavo, ki se lahko naenkrat peljejo po pločnikih.

Ali so takšni primeri odraz nezadovoljstva ljudi z vse večjo robotizacijo življenja in tehnološkim razvojem, na katerega se bo morala družba privaditi, ali pa gre zgolj za posameznike, ki se jim temu podobne ukane zdijo zabavne, ne gre trditi. Verjetno je bil moški, ki je konec februarja v alkoholiziranem stanju napadel in prevrnil varnostnega robota v Silicijevi dolini, le eden takšnih.