Husein je ob naštevanju različnih dejanj, uperjenih proti predstavnikom ZN, dejal, da "bi si ob tem kdo mislil, da filipinski predsednik potrebuje psihiatrični pregled", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti v Manili so po besedah visokega komisarja posebno poročevalko za pravice avtohtonih prebivalcev Victorio Tauli Capruz na regionalnem sodišču pretekli mesec obtožili terorizma. Obtožili so jo "domnevnega članstva v Filipinski komunistični strani in Novi ljudski vojski" je dejal Husein.

Novo ljudsko vojsko, v kateri so zbrani filipinski komunistični uporniki, sicer tudi ameriški State Department obravnava kot teroristično organizacijo.

Capruzova meni, da so jo obtožili zaradi njenih komentarjev o domnevnih pobojih avtohtonih prebivalcev v regiji Mindanao na jugu države, je pojasnil visoki komisar. V Mindanau je Duterte zaradi boja proti džihadistom razglasil vojno stanje.

Zagrozil, da bo udaril posebno poročevalko

"Takšna obravnava posebne poročevalke je nesprejemljiva," je danes po navedbah AFP poudaril Husein.

Poleg tega je Duterte zagrozil, da bo udaril posebno poročevalko ZN za zunajsodne poboje Agnes Callamard, je na četrtkovem srečanju s predstavniki Filipinov dejal Husein, ki se je pri tem skliceval na filipinske časopise. To je danes označil za "sramotno".

Visoki komisar za človekove pravice in tudi drugi visoki predstavniki ZN so do Duterteja sicer kritični predvsem zaradi njegove vojne proti drogam, v kateri je policija ubila že več kot 4100 ljudi. Organizacije za človekove pravice pa ocenjujejo, da je bilo ubitih še dodatnih 8000 ljudi. To so označili za zločine proti človečnosti.