Začenja se pomlad, obdobje višanja temperatur, zaradi česar v Švici ponovno, že osmo leto zapored, z belimi odejami pokrivajo ledenike v upanju, da bodo na ta način vsaj nekoliko zaustavili njihovo pospešeno taljenje. Bele odeje odbijajo sončne žarke z renskega ledenika, s čimer skušajo upočasniti njegovo vztrajno taljenje. Glaciolog David Volken pravi, da ovijanje ledenika v belo odejo očitno deluje: taljenje se je zmanjšalo za približno 70 odstotkov.

Na vroč dan se lahko debelina ledu zmanjša za do 12 centimetrov

Renski ledenik je sicer priljubljena turistična točka, ki se zadnja leta vztrajno krči. Kot pišejo na Quartz, se je od leta 1856 debelina ledu zmanjšala za 350 metrov, od tega za 40 metrov v zadnjih desetih letih – kljub odejam, ki ledenik ščitijo. Kot je za portal Live Science dejal Volken, se lahko debelina ledu na posebej vroč dan stanjša za deset do dvanajst centimetrov.

Ideja o pokrivanju ledenika ni nova in ni edinstvena za Švico. Na podobne načine se s pospešenim taljenjem ledenikov soočajo tudi ponekod v Italiji in Nemčiji. Glaciolog Jason Box pa je že leta 2009 predlagal prekrivanje delov Grenlandije z odbojnimi materiali, ki bi ščitili tamkajšnje ledenike.