Prvi spomladanski in največji kmetijski sejem na Dolenjskem se po 23 letih seli na novo lokacijo, velikansko makadamsko ploščad pred novomeško Qlandio. Kmetijska zadruga Krka je namreč lani prodala lokacijo Graben (kupila ga je tovarna zdravil Krka), kjer so sejem pripravljali kar 22 let, prvega pa so pripravili pred trgovino Agroservis, tako so morali v zadrugi letos najti novo lokacijo. V povprečju sejem v treh dneh obišče 20.000 ljudi. Po mnenju vodje sejma Aleša Pavlina bi bila lahko številka ob lepem vremenu letos še višja.

Nova lokacija, ki obsega 24.000 kvadratnih metrov, od tega je 3000 kvadratnih metrov pokritih razstavnih površin, organizatorjem ponuja več prostora, kot so ga imeli na Grabnu. Tako bo letos rekordnih 220 razstavljalcev iz Slovenije in Hrvaške od danes do nedelje predstavljalo novosti iz programa velike in male kmetijske mehanizacije, ogrevalne tehnike, gradbenega programa, avtomobilske, tekstilne industrije, obiskovalci bodo lahko pokušali dobrote lokalnih kmetij, od suhomesnatih, pekovskih, medenih do mlečnih izdelkov in mnogo drugega, našteva Pavlin.

Letos poudarek na avtohtonih sortah in pasmah

Stalnica je tudi razstava malih živali, predstavili se bodo novomeški gasilci in policisti, vsako leto pa pripravljalci sejma z igrali in gledališko predstavo poskrbijo tudi za otroke, še posebej na otvoritveni dan, ko v goste povabijo šole in vrtce.

Naslov letošnjega sejma, ki na enem mestu poveže ponudnike, kmete in vrtičkarje, pa tudi tiste, ki želijo videti kaj novega ali pokusiti domače dobrote, je Avtohtone sorte in pasme – naš ponos, pravi Pavlin. »Avtohtone slovenske živali, kot so lipicanec, posavski konj, bovša ovca, istrska pramenka, belokranjska pramenka in kranjska čebela, ter slovenske avtohtone rastline, kot so ljubljansko belo zelje, ptujska rdeča čebula, ljubljansko rumeno korenje, jablane, hruške, domača češplja, vinska trta in mnoge druge, ohranjajo ponos naših prednikov, ki ga moramo varovati in prenašati na zanamce,« dodaja.

Na letošnjo temo avtohtonih pasem in sort pripravljajo tudi kuhanje v živo s pripravo tradicionalnih jedi, razstavo avtohtonih semen v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije, za vrtičkarje pa v soboto predavanje in svetovanje Miše Pušenjak o vzgoji rastlin iz avtohtonih semen.

Obiskovalci bodo lahko parkirali ne le na platoju pred Qlandio in v garažni hiši, ampak tudi pri bližnji Kmetijski šoli Grm, od koder bo ves čas na lokacijo sejma vozil minibus.