»Dobičkonosnost se povečuje že četrto leto zapored, relativna zadolženost pa se zmanjšuje. To so znaki stabilnega poslovanja tudi v prihodnje,« je povedal predsednik uprave Blaž Pesjak.

»Dobri poslovni rezultati so nam omogočili, da dobiček, ki je nad načrtovanim, delimo z zaposlenimi. Zato smo za variabilno in stimulativno nagrajevanje v družbi namenili skoraj 10 odstotkov dobička,« je dodal Pesjak. Merkur je s 1500 zaposlenimi še vedno med največjimi zaposlovalci v državi.

Merkur je od lanskega novembra v lasti ameriškega investicijskega sklada HPS Investment Partners. Kot so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so novega lastnika pričakali v dobrem poslovnem stanju. Ob stalno dobri likvidnosti je Merkur pravočasno izpolnjeval vse svoje obveznosti do poslovnih partnerjev in ponovno postal znan kot zanesljiv poslovni partner. Uprava je družbo sanirala in optimizirala do te mere, da je bila zanimiva za nakup in da se lahko z novim lastnikom v celoti posveti razvoju, so poudarili.

Merkur najema trgovske centre, v katerih deluje. Danes so sporočili, da bodo kmalu podpisali nove petnajstletne najemne pogodbe za svoje trgovske centre, s čimer bodo ustvarili stabilne razmere za poslovanje.

Stari Merkur v stečaj leta 2014

Stari Merkur je šel v stečaj novembra 2014, potem ko je zdravo jedro izločil na družbi Merkur trgovina in Merkur nepremičnine. Prva je še naprej opravljala trgovsko dejavnost, druga pa ima v lasti nepremičnine v uporabi. Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup je Merkur trgovino konec lanskega leta prodala investicijskemu skladu HPS Investment Partners, prodala pa je tudi nekatere nepremičnine, ki niso bile v uporabi, ter začela postopke denimo za prodajo Merkurjeve hčerinske družbe Big Bang. Rok za oddajo ponudb za nakup slednje se izteče 30. marca.

Sklad HPS se osredotoča predvsem na naložbe v Severni Ameriki in zahodni Evropi in je do marca 2017 upravljal 39 milijard dolarjev vredno premoženje. Sedež ima v New Yorku, podružnice pa tudi v Londonu, Luksemburgu, Hongkongu, Sydneyju in šestih ameriških mestih.