Tožilec Jakob Buch-Jepsen je na sodišču danes prebral šest točk obtožnice proti Madsenu. Ta naj bi na svoji podmornici Wallovo najprej mučil in spolno zlorabil - obtožnica govori o »spolnih odnosih, ki niso spolno občevanje, posebej nevarne narave« - in jo nato umoril, njeno truplo pa razkosal in odvrgel v morje. Poleg tega mu očita še ogrožanje drugih plovil, ko naj bi z neosvetljeno podmornico izplul iz Koebenhavna.

Razkosanje trupla priznal že pred časom

Madsen je razkosanje trupla priznal že pred časom, tako zlorabo kot umor in tudi ogrožanje drugih plovil pa zanika. To je danes ponovila njegova odvetnica Betina Hald Engmark, medtem ko sam ni nagovoril sodišča in je bil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa videti povsem »povsem neprizadet«.

Tožilec je za 47-letnega izumitelja danes pričakovano zahteval dosmrtni zapor, kar po pisanju britanskega BBC v praksi pomeni nekje od 15 do 17 let zapora. Tožilec je sicer danes poudaril, da bi bilo treba pri Madsenu ohraniti možnost, da se mu zapor podaljša, če bo takrat, ko bo lahko zaprosil za pogojno izpustitev, po oceni strokovnjakov še predstavljal nevarnost.

V spodnjicah našli spermo

Kot je še povedal, niti na novinarkinemu truplu niti v njenem telesu niso našli sledi Madsenove DNK. Pokazal je fotografije trupla, na katerem so vidni rezi in vbodne rane. Povedal je še, da so v Madsenovih spodnjicah našli spermo.

Buch-Jepsen je poleg tega pokazal sms sporočilo, ki ga je Wallova poslala tik pred smrtjo. Svojemu prijatelju je v angleščini napisala, da je »sicer še živa«, a da se zdaj potapljata. Sporočila mu je, da ga ljubi, in dodala še, da je Madsen s seboj prinesel piškote in kavo. 15 minut kasneje se je njen telefon še zadnjič na kratko povezal z internetom, nato pa ni bilo nobenega znaka več, da je živa.

Na sojenju 40 prič

Kot poroča BBC, bo na sojenju v naslednjih nekaj tednih nastopilo okoli 40 prič, ki naj bi skušale zapolniti vrzeli, ki še ostajajo v že tako grozljivi sestavljanki informacij o smrti 30-letne Wallove. Ta je imela kljub mladosti za sabo že zavidljivo novinarsko kariero, saj je med drugim poročala iz Severne Koreje, Južnega Pacifika, Mjanmara in Haitija ter pisala za New York Times, Guardian, Vice in South China Morning Post.

Wallova je lani poleti pisala zgodbo o Madsenu in njegovi podmornici Nautilus, ki jo je zgradil leta 2008 s pomočjo sredstev, zbranih prek interneta. Zadnjič so jo videli živo 10. avgusta, ko je šla z Madsenom na izlet z njegovo podmornico.

Prve dele novinarkinega trupla je nato deset dni po njenem izginotju na plaži našel kolesar, nekaj tednov kasneje pa so policijski potapljači v morju južno od Koebenhavna našli še druge dele trupla, zavite v obtežene plastične vrečke, piše BBC.

Madsen je sprva trdil, da je Wallova umrla po nesreči, ker jo je na podmornici v glavo zadela težka loputa, kasneje pa je spremenil zgodbo in dejal, da se je zastrupila z ogljikovim monoksidom, medtem ko je bil sam na krovu podmornice.