»Vsak dan sem jo srečala, ko se je sprehajala s psom. Bila je vedno nasmejana in prijazna, mojo psičko je vedno poklicala že na daleč,« je 53-letno žensko, ki jo je v sredo okoli pol devete ure zvečer pred domačim vhodom umoril partner ene od njenih dveh hčera, opisala mlada Zagorjanka, ki je pokojno poznala z ulice oziroma iz blokovskega naselja in ni mogla doumeti, kaj se je minuli večer dogajalo v njihovi soseski.

Umoril in šel v kavarno

Petdesetletni moški, sicer doma iz Šmartnega pri Litiji, je namreč od sebe tri leta starejšo mater svoje nekdanje zunajzakonske partnerice počakal kar pred blokom za zagorsko pošto, da je prišla iz službe, jo več kot desetkrat zabodel z ostrim predmetom, da je na kraju umrla, nato jo pustil ležati na tleh, sam pa se je ves krvav podal na sprehod skozi zagorski park dr. Janeza Drnovška. V tamkajšnji kavarni, kakšnih 300 metrov oddaljeni od kraja zločina, je natakarici dejal, naj pokliče policijo, saj da je ubil žensko, ki mu ni pustila videti njegovih otrok.

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Damjan Petrič je danes povedal, da so storilca kmalu po krvavem dejanju pridržali, zdaj pa zbirajo dokaze in obvestila, da bodo zoper njega lahko podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje umora in ga privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika. »Upam, da je eden od predmetov, ki smo jih zasegli osumljencu, tudi morilsko orožje,« je dejal Petrič. Ogled kraja dejanja so opravili kriminalisti PU Ljubljana, vodil ga je dežurni preiskovalni sodnik z okrožnega sodišča Ljubljana, na kraju je bila prav tako dežurna okrožna državna tožilka. Truplo pokojne so odpeljali na Inštitut za sodno medicino v Ljubljani, kjer bodo opravili sodno obdukcijo.

Prišel iz pridržanja

Vse skupaj je še toliko bolj tragično, ker so morilca le dva dni pred grozljivim dejanjem izpustili iz 48-urnega pridržanja zaradi nasilja v družini, ki ga je zagrešil prejšnji teden. Znesel se je ravno nad svojo bivšo partnerico. Tožilstvo ga je iz pridržanja spustilo na prostost s sodno odredbo o prepovedi približevanja materi njegovih otrok. Ker so v družini pokojne slutili, da je 50-letnik kljub vsemu preveč nevaren, so po naših informacijah hčer skrili v varno hišo. Nasilnež pa je očitno krivdo za to iskal pri njeni mami in se ji je hotel maščevati, ker je hčer in vnuke želela obvarovati pred njegovo težko roko, so pripovedovali naši sogovorniki, ki poznajo razmere v družini.

Grozljiv dogodek je danes pretresel zagorsko dolino, njeni prebivalci pa ne morejo doumeti, da se je tako rekoč na ulici zgodil zločin, kakršnega bi postavili le v filmsko zgodbo. Še več ogorčenja je šlo na račun osumljenčevega sprehajanja krvavih rok po mestnem parku. Zato se številni kljub zavedanju, da je šlo za družinsko tragedijo, sprašujejo, ali je sploh še varno biti na ulici. »Že prej mi ni bilo prijetno v temi biti zunaj, po tej grozljivki pa sem staršem in partnerju jasno in glasno povedala, da po osmi zvečer nimam več kaj delati zunaj. Očitno imamo res vse, kar imajo veliki, tudi grozljive zločine,« je bila iz sebe naša sogovornica, ki nesrečno družino pozna in ne more verjeti, da nasilneža nihče ni mogel ustaviti, čeprav tak ni postal čez noč.