Kot je dejal na novinarski konferenci, morata EU in Velika Britanija nadaljevati sodelovanje na področjih obrambe, zunanjih zadev, terorizma in mednarodnega kriminala. Veliko Britanijo je tudi povabil, naj še naprej sodeluje v evropskih programih glede raziskav, izobraževanja in kulture.

Želijo ostati prijatelji

»EU noče zgraditi zidu med seboj in Veliko Britanijo, potem ko bo ta zapustila povezavo,« je poudaril Tusk. »Nasprotno, Velika Britanija bo naša najbližja soseda in želimo ostati prijatelji in partnerji,« je dejal. Je pa poudaril, da prihodnji dogovor ne bo »brez trenj«, kar si želijo v Londonu.

Tusk je tudi znova zavrnil možnost, da bi Velika Britanija v prihodnjih odnosih z unijo glede notranjega trga obdržala le tisto, kar ji ustreza.

Po njegovih besedah bo EU sprejela le uravnotežen izid pogajanj. Kot je poudaril, Velika Britanija ne more imeti enakih pravic kot Norveška z enakimi obveznostmi kot Kanada.

Članice unije morajo smernice še potrditi

Britanska premierka Theresa May vztraja, da bo Velika Britanija po brexitu izstopila tako iz enotnega notranjega trga kot iz carinske unije ter da zanjo ne bo več pristojno sodišče EU. Za prihodnje odnose tako edina možnost ostaja prostotrgovinski sporazum, je danes poudaril Tusk.

Dejal je še, da bi moral prostotrgovinski sporazum zajemati vse panoge in ničelne carine za blago, pa tudi dostop ribiških ladij v britanske vode, kar je za zagovornike brexita na Otoku zelo občutljivo vprašanje.

Glede storitev pa je Tusk dejal le, da bi moral dogovor o prihodnjih odnosih »nasloviti tudi to vprašanje«. Dogovor glede storitev je za London ključen zaradi finančnega sektorja.

»To bo prvi prostotrgovinski sporazum, ki bo gospodarske vezi naredil ohlapnejše, namesto da bi jih krepil,« je še dejal Tusk. »Trgovine med Veliko Britanijo in EU ne bo olajšal, zaradi njega bo bolj zapletena in dražja za vse nas. To je bistvo brexita,« je poudaril.

Pred začetkom pogovorov o prihodnjih odnosih, ki so druga faza pogajanj o brexitu, morajo danes predstavljene smernice na vrhu 22. in 23. marca potrditi voditelji 27 članic unije. Tusk je izrazil pričakovanje, da jih bodo potrdili.