Sloveniji je po šestih letih uspelo odpraviti gospodarska neravnovesja. Evropska komisija je objavila poročilo o finančnem in gospodarskem položaju v Sloveniji. Država je trajno zmanjšala vzroke za makroekonomska neravnovesja – slovenski javni dolg se zmanjšuje, močna gospodarska rast se nadaljuje, investicije rastejo, bančni sektor je okrepljen in gospodarstvo je manj zadolženo.

»Odličen dan za Slovenijo,« se je na poročilo komisije odzvala evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc. Kot razlog za spodbudne ugotovitve je poleg stabilne gospodarske rasti, izboljšanja bančnega sistema in krepitve trga dela izpostavila tudi izboljšanje upravljanja podjetij v državni lasti in stanja glede sodnih zaostankov. Komisija je s poročilom po besedah Bulčeve podala tudi močno sporočilo na trg. Pomemben vpliv na to, koliko investicij lahko privabi Slovenija, ima sicer tudi bonitetna ocena. Nazadnje je bila spremenjena lani septembra, ko jo je agencija Moody's izboljšala z Baa3 na Baa1. Standard & Poor's jo je že junija lani zvišal na A+, bonitetna agencija Fitch pa predlani septembra na A–.

Ministrstvo: Tveganja ostajajo

Na ministrstvu za finance menijo, da smo lahko zaradi ugotovitev zadovoljni. Opozarjajo pa, da še vedno nismo dosegli srednjeročne uravnoteženosti javnih financ ali zagotovili ustreznega fiskalnega prostora za to, da bi se država lahko spopadla s pričakovanimi negativnimi posledicami naslednjega obrata v gospodarskem ciklu.

Komisija je kot enega izmed dolgoročnih izzivov izpostavila tudi staranje prebivalstva, ki bo v prihodnje predstavljalo močan pritisk na javne finance. Ugotovila je tudi, da je Slovenija sicer implementirala večino specifičnih priporočil, izzivi z izvajanjem posameznih politik na dolgi rok pa ostajajo, zlasti na presečišču javnih financ, vzdržnosti pokojninskega sistema, zdravstvene reforme in izzivov na trgu dela.