Kriminalisti so v torek aretirali stečajnega upravitelja Tomaža Kosa v povezavi s sumi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ter jemanja in dajanja podkupnine, je danes poročal Pop TV. Osumljenih je šest oseb, od katerih so jih pet v torek pridržali, dve osebi pa sta bili danes še vedno v priporu. Ena od teh dveh je po neuradnih podatkih Kos, ki je bil danes nedosegljiv.

Na okrožnem sodišču so za STA povedali, da je preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča za stečajnega upravitelja družbe MKT Print Tomaža Kosa in še za enega osumljenca odredil sodno pridržanje, ki bo trajalo največ 48 ur. Oba bosta zaslišana, nato pa bo odločeno glede morebitne odreditve pripora.

Tržna vrednost nekdanje tiskarne MK ocenjena na 21,7 milijona evrov

Kos je stečajni upravitelj podjetja v stečaju MKT Print, ki je bilo lastnik stavbe nekdanje tiskarne Mladinske knjige ob Dunajski cesti v Ljubljani. Leta 2009 je izvedenec Zvonko Jezernik ocenil, da je njena tržna vrednost 21,7 milijona evrov, vendar jo je Kos prodal šele lani spomladi, v devetem poskusu. Za 2,44 milijona evrov jo je kupilo podjetje MKA Nepremičnine v lasti Mirka Klemenčiča. Največji upnik, Heta Asset Resolution, je dal soglasje k prodaji za ta znesek, saj bi bil v nasprotnem primeru pozvan, da sam prevzame nepremičnino. Ob tem bi moral poplačati dolg, večji od milijona evrov, ki se je nabral predvsem zaradi več let neplačevanja nadomestila za stavbno zemljišče. Zato bi v primeru, da zadnja dražba ne bi bila uspešna, nepremičnino raje brezplačno prepustil Mestni občini Ljubljana, smo izvedeli neuradno.

Mirko Klemenčič je že po nekaj mesecih stavbo prodal podjetju Elsner, ki se ukvarja z industrijskimi selitvami. Direktor podjetja Elsner je Sebastjan Elsner, ki je septembra lani skupaj z Mirkom Klemenčičem ustanovil podjetje MKT Print Upravljanje. Skupno podjetje sta zaprla že januarja letos. »Želja je bila, da bova nekaj prostorov še naprej oddajala, nekaj pa bi uporabljali za svoje potrebe, potem pa sva se odločila, da ne,« nam je pred časom povedal Elsner.

Za koliko mu je Klemenčič prodal stavbo, ni znano. Policija je sporočila, da je v nezakonitih poslih ljubljansko podjetje pridobilo 860.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Če je to razlika med tem, kar je Klemenčič plačal v stečaj, in tem, kar je Elsner plačal Klemenčiču, je bila končna cena 3,3 milijona evrov. Policija je sicer sporočila, da so si osumljeni nameravali razdeliti milijon evrov podkupnine, vendar »še niso uspeli v celoti realizirati svojega kriminalnega načrta«.

3,3 milijona evrov je na osmi dražbi za stavbo sicer ponudilo podjetje Impaktum, ki ga vodita nekdanji šef BMW Slovenija Miha Ažman in nekdanji direktor Adrie Airways Tadej Tufek. Impaktum je pred sklenitvijo pogodbe od ponudbe odstopil. »Že 2,5 milijona je za nas previsoka cena,« nam je pred nekaj tedni dejal Ažman. Stavba ima več najemnikov, saj so v njej lokal, prostor za paintball, center za kreativno gospodarstvo Big … Vendar najemnine prinesejo le okoli 12.000 evrov na mesec, kar je manj, kot znašajo stroški.

Severna fasada, ki je obrnjena proti Dunajski cesti, je spomeniško zaščitena, tako kot večina strehe. Elsner pa nam je pred nekaj tedni dejal, da ne bo porušil niti tistega dela, ki bi ga lahko. »Potrebujemo prostor za skladišča,« je dejal, »pojavila se je priložnost in smo kupili.« Danes je bil Elsner nedosegljiv, Klemenčič pa na vprašanja ni želel odgovarjati.