Slovenski policisti niso opazili ničesar nenavadnega in so vozilo spustili čez mejo. Njihovi hrvaški kolegi na mejnem prehodu Macelj pa so očitno nekaj posumili. To je opazil tudi 54-letni voznik črnega mercedesa z nizozemskimi registrskimi tablicami, ki je skupaj z deset let mlajšim sopotnikom skušal stopiti v Hrvaško. Namesto da bi ustavil avto in dopustil pregled vozila, je dal v vzvratno prestavo in pritisnil na plin. Njegov beg se je končal uro pozneje, po več kot 50 kilometrih divjanja po slovenskem ozemlju.

Potem ko je voznik mercedesa zbežal hrvaškim mejnim organom, je ustavil na slovenskem mejnem prehodu v Gruškovju. Policist mu je tam ukazal, da mora obrniti in dokončati postopek pri Hrvatih, kjer je prej pustil osebne dokumente. Navodila ni upošteval in je zapeljal mimo njega. Na avtocesti proti Mariboru ga je začelo zasledovati policijsko vozilo, vendar mu ga ni uspelo prisiliti k ustavitvi.

Končalo se je pri cestninski postaji

Prva priložnost, da bi mu s tako imenovanim stingerjem predrli pnevmatike, se je policiji ponudila na cestninski postaji Dobrenje, nekaj manj kot deset kilometrov južno od avstrijske meje. A se je razpletlo drugače. Ko se je ubežnik okoli 11.30 priključil na avtocesto A1 proti Šentilju, je drugo policijsko vozilo, ki je vozilo pred njim, upočasnilo promet. Voznik mercedesa je skušal prehiteti policiste in zapeljati na prehitevalni pas. Manever mu ni uspel, saj je pred tem trčil v zadek kombija nemških registrskih tablic, v katerem so sedeli romunski državljani, ta pa je nato trčil v desni bok policijskega avtomobila. »V nesreči je bilo lažje poškodovanih osem oseb,« je razložil Anton Vinko, pomočnik komandirja prometne policije Maribor. Med poškodovanimi sta tudi voznik in potnik črnega mercedesa, oba sta državljana Nizozemske, in policista, ki sta sedela v službenem vozilu. Preiskava prometne nesreče je trajala več ur, na kraju dejanja pa so bili tudi kriminalisti z oddelka za prepovedane droge. Ali so odkrili kaj prepovedanega v črnem mercedesu, še ni znano.