Virolog iz hrvaškega centra za influenco pri zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Vladimir Draženović je potrdil, da je od začetka leta za gripo zbolelo 57.000 ljudi, še prejšnji teden so imeli 6000 novih bolnikov. Kot nenavadno je označil dejstvo, da je gripa razsajala kar deset tednov. Največ bolnikov je bilo med starejšimi osebami, ki se niso cepile proti gripi.

Do konca sezone pričakujejo, da bodo poskrbeli za 70.000 obolelih z gripo, je danes še poročal Jutarnji list. Draženović je dodal, da veliko obolelih niti ne poišče pomoč zdravnikov, zato domneva, da je bilo na Hrvaškem vsaj dvakrat toliko bolnikov z gripo ter da je bila letošnja epidemija ena večjih v zadnjem času.

Poleg števila umrlih in obolelih ter dolgotrajne visoke intenzitete gripe je Draženović kot letošnjo posebnost izpostavil še neobičajno dominacijo virusa gripe tipa B, ki se je kazala do konca februarja.

V hrvaškem zavodu za javno zdravstvo pričakujejo, da se bo epidemija gripe počasi umirila, posebej s prihodom višjih temperatur, ki so napovedane v naslednjih dneh.