Izredna uprava koncerna na čelu z bivšim izrednim pooblaščencem Antejem Ramljakom je lani zahtevala zamrznitev premoženja vseh 15 obtožencev v aferi Agrokor, da bi zagotovili izplačilo škode, ki je nastala v času Todorićevega vodenja koncerna. Osumljence bremenijo, da naj bi s finančnimi malverzacijami oškodovali koncern Agrokor za najmanj 1,6 milijarde kun (213 milijonov evrov).

Preiskovalni sodnik je konec decembra lani osumljencem blokiral račune v bankah ter zamrznili njihove delnice in obveznice, kot tudi prepovedal prodajo ali bremenitev njihovih nepremičnin na Hrvaškem. Pred tem so novembra lani blokirali premoženje Ivice Todorića, ki v Londonu čaka na odločitev britanskega sodišča o izročitvi Hrvaški.

Zunajrazpravni senat županijskega sodišča v Zagrebu je v torek objavil, da je pri odločitvi o zamrznitvi premoženja osumljencem prišlo do bistvene kršitve kazenskega postopka in da so primer vrnili preiskovalnemu sodniku v vnovično odločanje. Med drugim so pojasnili, da je samo Ivica Todorić osumljen za pridobitev protipravne koristi, ne pa tudi ostali osumljenci.

Odločitev sodišča ne pomeni, da so odblokirali premoženje osumljencem, ker gre za nepravnomočno odločitev, a je pojasnitev zunajrazpravnega sveta odprla vprašanje, ali so zahtevani ukrepi pravno utemeljeni, ker niso bili uveljavljeni na ustrezen način, danes piše Jutarnji list. Kot so pojasnili, so premoženje zamrznili tudi hčerki Ivice Todorića, Ivi Balent, čeprav ni med osumljenci, a je preiskovalni sodnik kot premoženje Ivice Todorića zamrznil celotno družinsko vilo Todorićevih, čeprav je Balentova lastnica četrtine Kulmerjevih dvorov.