Seznam je v Vatikan poslal kardinal Cresenzio Sepe, ki trenutno službuje kot nadškof Neaplja. Dokumente je poslal, ker »morajo tisti, ki so grešili, plačati za svoje grehe ter se pokoriti«. Dokumenti, ki jih je predložil moški spremljevalec, vsebujejo tudi sporočila aplikacije WhatsApp in eksplicitne erotične fotografije, dokazovali pa naj bi razširjenost homoseksualnosti med italijanskimi duhovniki.

»Govorimo o grehih, ne zločinih,« je jasen Mangiacapra, ki je za italijanski Corriere della Sera poudaril, da ne gre primer pedofilov, ampak zgolj duhovnikov, ki se proti pravilom vdajajo spolnosti. »Z objavo imen ne želimo nikomur škoditi, ampak izpostaviti, da njihovo dvojno življenje ni dobro za nikogar – ne zanje in ne za vse tiste, ki bi jim morali biti za zgled,« je zatrdil.

Rimokatoliška cerkev istospolne usmerjenosti ne sprejema, duhovniki pa naj bi se v službi Boga držali celibata, kar pomeni, da spolnih odnosov ne bi smeli imeti. V zadnjih desetletjih so sicer vse glasnejše navedbe, da je vsaj okoli pet odstotkov duhovnikov istospolno usmerjenih, s povezovanjem pa naj bi znotraj Cerkve ustvarili močan »gej lobi«. Šlo naj bi za neformalno mreženje duhovnikov, ki varujejo skrivnosti eden drugega in si pomagajo pri premagovanju ovir v vrh Vatikana.