Severna Koreja se je pripravljena pogajati z ZDA o opustitvi programa jedrske oborožitve, če bi ji zagotovili varnost. Obenem je za čas pogajanj pripravljena zamrzniti svoje jedrske poskuse. In njen voditelj Kim Jong Un se bo srečal z južnokorejskim voditeljem Moon Jae Inom. Objavili so tudi že okvirni termin: konec prihodnjega meseca.

S takšnim odmevnim sporočilom se je iz Pjongjanga danes vrnila desetčlanska južnokorejska delegacija, ki se je pod vodstvom Moonovega svetovalca za nacionalno varnost Chung Eui Yonga v ponedeljek srečala tudi s predsednikom Kimom. Chung je ob vrnitvi s seboj prinesel sporočilo Pjongjanga, da ne vidi potrebe po jedrski oborožitvi, če bo polotok brez nje in če bo hkrati zagotovljena popolna varnost režima na severu. Severna in Južna Koreja sta tehnično še vedno v vojni, saj premirja, sklenjenega z mednarodnimi silami po vojni v letih od 1950 do 1953, Seul ni podpisal. Pjongjang svojo jedrsko oboroževanje upravičuje prav z grožnjo invazije, ki naj bi jo predstavljale ZDA s svojo vojaško navzočnostjo v regiji in stalnimi vojaškimi vajami na jugu polotoka. Po prihodu Donalda Trumpa v Belo hišo se je napetost tam še okrepila z medsebojnimi žalitvami, retoričnimi grožnjami Trumpa in s severnokorejskimi jedrskimi in raketnimi poskusi, ki so dokazali hitro napredovanje njihovega oborožitvenega programa ter vse resnejšo nevarnost regiji, če že ne neposredno ZDA.

Trump se je na novice iz Pjongjanga odzval na twitterju: »Mogoč napredek, dosežen na pogovorih s Severno Korejo. Prvič v mnogih letih imamo resna prizadevanja vseh vpletenih strani. Svet gleda in čaka! Morda gre za lažno upanje, toda ZDA so pripravljene iti resno v katero koli smer!«

Še tretji poskus

Odmrzovanje odnosov med Pjongjangom in Seulom se je začelo ob nedavno končanih zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji. Sever je tja poslal svoje športnike, navijače in dve visoki uradni delegaciji. Moon se je tako sestal s Kimovo vplivno sestro Kim Yo Jong, ob koncu iger pa s šefom severnokorejske obveščevalne službe Kim Yong Cholom. Razen skopih vljudnostnih sporočil takrat izza zaprtih vrat niso pricurljale informacije o vsebini pogovorov, očitno pa so pripravili tokratni obisk južnokorejske delegacije v Pjongjangu in tudi njeno srečanje s Kimom. Slednji se je v ponedeljek prvič, odkar je na oblasti, sestal z južnokorejskimi vladnimi predstavniki in pri tem po navedbah severnokorejske državne tiskovne agencije dejal, da je to prikaz njegove »čvrste volje za močno okrepitev« medkorejskih stikov pri iskanju poti za združitev Korejcev.

Pobudo za srečanje Moona in Kima je prek svoje sestre podal slednji. Zdaj so se dogovorili, da ga organizirajo konec prihodnjega mesta v vasi Panmujon na demilitariziranem območju med državama. Po navedbah Chunga so se dogovorili tudi o poprejšnji vzpostavitvi komunikacijske povezave med predsednikoma, tako da se bosta pred srečanjem pogovarjala po telefonu in skušala ublažiti nevarne vojaške napetosti. Če bo do srečanja prišlo, bo to prvo na vrhu po enajstih letih, sicer pa šele tretje med voditeljema nekompatibilnih režimov. S Kimovim očetom Kim Jong Ilom se je najprej leta 2000 srečal Kim Dae Jung, za njim pa leta 2007 Roh Moo Hyun.