Nominacija 53-letnega bivšega vodje civilnodružbenega gibanja ANC, ki je že več kot štiri mesece v priporu zaradi obtožb upora in vstaje med prizadevanji za neodvisnost Katalonije, bo verjetno še dodatno zaostrila napetosti med to pokrajino in špansko vlado.

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je Sancheza uradno predlagal v ponedeljek. Pred tem je odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki se je zatekel v Belgijo, odstopil od ponovne kandidature za položaj, s čimer je želel odpraviti političen zastoj, v katerem se je znašla katalonska politika. Puigdemont je dejal, da bo podprl Sancheza.

V odsotnosti Puigdemonta je Sanchez po navedbah poslancev kandidat z največ podpore. Sanchez ima podporo dveh od treh glavnih strank v katalonskem parlamentu, ki zagovarjajo neodvisnost pokrajine - Puigdemontove liste Junts per Catalunya in stranke ERC, nima pa podpore skrajno leve CUP.

V prvem krogu za izvolitev potrebuje absolutno večino 68 od 135 glasov, v drugem pa zadostuje navadna večina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sanchez je zaprosil sodišče, naj ga začasno izpusti iz pripora, da bi se lahko udeležil za ponedeljek predvidene seje parlamenta v Barceloni. Špansko ustavno sodišče je pred časom pojasnilo, da mora biti kandidat za položaj katalonskega predsednika ob izvolitvi prisoten v parlamentu.