Picasso, ki je bil tedaj poročen z Olgo Koklovo, je Marie-Therese Walter spoznal leta 1927, ko je bila stara 17 let. Začela sta razmerje, ki sta ga skrivala do leta 1932. Leta 1935 je Marie-Therese Walter rodila hčerko Mayo, Picasso pa je tedaj že imel drugo ljubico, Doro Maar. Leta 1977 je Marie-Therese Walter storila samomor.

Avkcijska hiša Sotheby's je nedavno na dražbi že ponudila Picassovo sliko, ki jo je navdihnila Marie-Therese Walter. Portret iz leta 1937 z naslovom Ženska z baretko in v karirasti obleki (Marie-Therese Walter) so v Londonu prodali za 50 milijonov funtov (56 milijonov evrov). Njen novi lastnik ni znan, je pa cena podrla rekord za najdražjo na dražbi prodano sliko v Evropi.

Za sliko z naslovom Le Repos (Počitek), ki jo bodo na dražbo ponudili 14. maja, si pri Sotheby's nadejajo iztržiti manj, med 25 in 35 milijoni dolarjev (20-24 milijonov evrov). Še prej bo slika na ogled v Hong Kongu, Londonu in Los Angelesu, nato se bo zopet vrnila v New York, kjer bo na ogled od 4. maja.

Slika datira v čas, ko je bilo umetnikovo ustvarjanje na vrhuncu, na dražbi pa jo bodo poskusili prodati v času prve velike samostojne razstave o Picassu v londonski galeriji Tate Modern, ki se bo osredotočila prav na leto 1932. Razstava Picasso 1932 - Ljubezen, slava, tragedija bo na ogled med 8. marcem in 9. septembrom.