Oskarjevka Barbra Streisand se je morala lani posloviti od svojega štirinajstletnega psa. Samantha, ki je pripadala redki pasmi coton de tulear, je bila stalna spremljevalka igralke in pevke, ki jo je vozila s seboj na koncerte in javne dogodke, redno pa je objavljala tudi njene fotografije na instagramu.

A Samantha se vendarle ni čisto poslovila. Kot je razkrila Streisandova v intervjuju za Variety, sta njeni novi psički Miss Violet in Miss Scarlett klona, ki so ju ustvarili iz celic, pridobljenih iz Samanthinega gobčka in želodca. »Imata različna značaja. Čakam, da odrasteta, da bom videla, ali imata njene rjave oči in resnobnost,« je o kloniranih psih povedala zvezdnica, ki ima sicer še enega psa. To je Miss Fanny, ki pa ni klon, ampak Samanthina daljna sorodnica, ki je ime dobila po Fanny Brice iz Smešnega dekleta.

Barbra Streisand ni edina zvezdnica, ki je doslej klonirala svojega psa. To sta storila tudi modna oblikovalka Diane von Furstenberg in njen mož, milijarder Barry Diller, ki sta svojega jack russell terierja Shannona klonirala leta 2016, za to pa plačala sto tisoč dolarjev. Kloniranje je opravila korejska družba in iz Shannona ustvarila dva klona, Deeno in Evito. O kloniranju pa je razmišljal tudi glasbeni producent Simon Cowell, ki je hotel klonirati svoja yorkshirska terierja Squiddlyja in Diddlyja, a ni potrjeno, da je to na koncu tudi storil.

Peta bi jih od tega poskušala odvrniti

Niso pa z Barbrinima novima spremljevalcema zadovoljni vsi. Pri Peti so ob njeni izpovedi o kloniranih psih na primer takoj objavili sporočilo za javnost, kjer so lastnike psov pozvali, naj ne ponavljajo tega početja, zvezdnikom pa položili na srce, kako kruto je pravzaprav kloniranje.

Predsednica Pete Ingrid Newkirk je zapisala: »Vsi si želimo, da bi naši psi živeli večno, a čeprav se mogoče to zdi dobra ideja, kloniranje tega ne doseže – namesto tega ustvari novega, drugačnega psa, ki ima samo fizične lastnosti originala. Živalske osebnosti, posebnosti in njihova bit se ne morejo prenesti, in če pomislite, da v živalskih zavetiščih trpi na milijone čudovitih psov, ki so na voljo za posvojitev ali pa umirajo na grozljive načine, ko so zapuščeni, spoznaš, da kloniranje prispeva h krizi brezdomnih živali. In ker ima kloniranje nizko uspešnost, je za eno rojstvo, ki se dejansko zgodi, zaprtih in mučenih veliko psov, tako da to kljub najboljšim namenom ni pošteno do njih. Sočustvujemo z Barbro ob izgubi njenega psa, a bi si hkrati želeli, da bi imeli možnost, da bi jo odvrnili od kloniranja.«