V 19. stoletju niso razmišljali o pripravi hrane in počitku na vrtu

Značilnosti takratne gradnje so simetrično oblikovanje, velike prostorske dimenzije, figuralno antično okrasje in balkon, ki služi kot nadstrešek nad glavnim vhodom. Od tod je bil mimo južne fasade tudi edini možni dostop na zahodni vrt, kjer je stala zidana antična pergola s trto. Hojo okoli hiše do vrta smo naročniku skrajšali z odprtino v nadstropju ter prek macesnovega stopnišča z ograjo pot speljali direktno na vrt. Uporabniška rešitev je vnesla oblikovno razgibanost ter poskrbela za optično zmanjšanje objekta.

Letna bivalna rezidenca je primerna za celodnevne aktivnosti

Z bivanjem v takšni enoti lahko v hišo vstopite tudi samo za prenočevanje. Pokriti vrtni prostor, ki ga ločujejo stebri, ima namreč na voljo jedilnico, kuhinjo s kaminom, shrambo in toaleto. Konstrukcijo iz lesa smo statično vpeli v kovinska sidrišča, objekt podeskali, pokrili s PVC-folijo in zaključili z aluminijastimi obrobami. Shrambo in toaleto pa smo pozidali. Ker sta estetika in rešitev detajlov naročniku izjemno pomembni, smo pozornost namenili skritemu odvodnjavanju in elektroinštalacijam. LED-svetila in diodne trakove smo vgradili v strop, stene ute in stopniščni ročaj. Dobili smo kakovostno ambientalno osvetlitev, ki jo lahko prek stikal in senzorjev gibanja reguliramo glede na svetilnost in čas vžiga. Funkcijsko smo zapolnili tudi nišo pod stopnicami: z vodnim koritom, macesnovimi omaricami s podpultnim hladilnikom in skrito jeklenko za dve kuhališči.

Včasih so znali ustaviti čas in vedeli, kaj je druženje brez tehnologije

Kombinacija lesa, kamna, keramike in zelenja poleg vključitve vode in ognja poskrbi za sprostitveno bivalno okolje. V mislih dodajte še ležalnike, hladilnik napolnite s hrano in pijačo ter zakurite v kurišču. Zavetje mestne rezidence se lahko v družbi prijateljev in družine spremeni v prostor »elektronskega razstrupljanja«, prostor preteklosti ob pripovedovanju o dnevnih dogodkih, pitju kave ob zvokih mesta, ob pečenju kostanja ali peki neposredno na žerjavici, ob prebiranju dobrih zgodb, prepevanju pesmi iz mladosti ali igranju domin in kart.

Špela Pavlič Kos in Jože Kos, foto: Mizarstvo Kos