Skupina roparjev, ki so zaradi brutalnosti šokirali javnost, bo ostala v priporu vse do sojenja, so prepričani naši viri v pravosodju. Kot smo izvedeli iz neuradnih, a zanesljivih virov, so se v priporu najprej znašli Denis M., Aleksander L.,  Anže J. in mladoletna K. D., ki so osumljeni ropa in jim grozi od tri do petnajst let zapora. Za njimi so priprli še trojico, dva Ljubljančana, stara 18 in 28 let, ter 20-letnega državljana Srbije, ki je imel začasno bivališče prijavljeno na Obali, natančneje v Portorožu. Ta naj bi pomagala pri izvedbi ropov.

Preiskovalni sodnik je po zaslišanju zoper vse odredil enomesečni pripor, ki pa ga bo, tudi zaradi visoke zagrožene kazni, zunajobravnavni senat sodišča najverjetneje podaljšal še za tri mesece. Zatem bo na vrsti vrhovno sodišče, ki bo vnovič odločalo o podaljšanju, če do takrat obtožnica še ne bo spisana. Policisti in kriminalisti imajo zdaj namreč pol leta časa, da končajo preiskavo. Kakor hitro bo ta končana, bo tožilstvo na sodišče vložilo obtožnico, in ko bo ta postala pravnomočna, bodo že lahko razpisali predobravnavni narok. Na tožilstvu ne dvomijo, da bodo osumljeni dočakali sojenje kar v priporu, izjema bo verjetno le mladoletno dekle, saj zanjo veljajo nekoliko drugačna določila kazenskega zakonika. Je pa ravno njena vloga oškodovance in može v modrem najbolj osupnila, saj menda po okrutnosti ni prav nič zaostajala za preostalimi osumljenimi.

Na širšem Celjskem se je v začetku februarja med ljudi zasejal strah, ki se je še povečal, ko se je razvedelo, da so zamaskirani in oboroženi neznanci izvedli brutalen rop pri eni od premožnejših družin, ki imajo hišo v Veliki Pirešici. Kot smo že poročali, so na policiji potrdili, da so obravnavali rop, ki se je zgodil na območju Žalca, neznanci pa so odnesli različne kose zlatnine in gotovino v vrednosti več kot 50.000 evrov. A ropali niso v času, ko doma ni bilo nikogar. Prišli so zvečer, ko je bila zbrana vsa družina. Ko je eden od njih pozvonil in je lastnica odprla vrata, so vstopili in pri tem takoj začeli groziti z orožjem. Tega so namerili tudi v psa in vanj tudi izstrelili naboj, a je bil pes na srečo le ranjen. Dovolj, da so nagnali strah v kosti vsem članom družine, med katerimi so bili tudi trije otroci, stari od enega do dvanajstih let.

Zvezali, pretepali, tudi poškodovali

Prav tako so na policiji razkrili, da to ni bil edini tak oborožen rop na Celjskem v zadnjih mesecih. Od novembra lani do februarja letos so na širšem območju Policijske uprave Celje obravnavali štiri podobne oborožene rope v stanovanjskih hišah, katerih način storitve je bil sila podoben zadnjemu v Veliki Pirešici. Pri vseh so roparji stanovalce presenetili na različne načine na njihovih domovih v večernem času, vselej so bili zamaskirani in oboroženi s strelnim orožjem, bili so izredno nasilni in predrzni. Oškodovance so zvezali, jih tudi pretepali, jih pri tem poškodovali in jih na tak način tako dolgo izsiljevali, da so na koncu prišli do želenega plena, zlatnine in denarja. Dva podobna ropa sta se zgodila na območju Celja, eden pa na območju Velenja. Sredi februarja pa so celjski kriminalisti in policisti odvzeli prostost štirim osumljenim, sledila je aretacija še treh oseb. Pri vseh so opravili hišne preiskave in izvedli potrebne preiskovalne ukrepe.

»Zaradi dokazovanja kaznivih dejanj in same dejavnosti kriminalne združbe smo v preiskavi uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, v hišnih preiskavah pa našli del ukradenega denarja in orožje, ki naj bi ga osumljeni uporabljali pri ropih,« je po tistem, ko so jih že privedli k preiskovalnemu sodniku celjskega sodišča, povedal Damjan Turk, vodja sektorja kriminalistične policije v Policijski upravi Celje.