Arhitekturni studio Enota je bil ustanovljen leta 1998, ko sta Dean Lah in Milan Tomac diplomirala na Fakulteti za arhitekturo UL. Že takrat so začrtali poslanstvo biroja, ki do danes ostaja enako: ustvarjanje sodobne in kritične arhitekturne prakse odprtega tipa, ki temelji na skupinskem pristopu k razvoju arhitekturnih rešitev. Z leti se je Enota nenehno razvijala in od samih začetkov služila kot kreativna platforma za poštudijski razvoj več kot petdesetim arhitektom. Lah in Tomac Enoto vodita zadnjih šestnajst let. Oba arhitekta poleg načrtovanja tudi predavata na arhitekturnih šolah, konferencah in simpozijih doma in v tujini. Prizadevata si za večjo promocijo kakovosti v arhitekturi in tako sodelujeta v žirijah natečajev in podelitev strokovnih nagrad oziroma aktivno delujeta v okviru drugih formalnih in neformalnih mrež, pa tudi ostalih dogodkov, povezanih z arhitekturo.

Prestižna zdravilišča in prestižne nagrade

Studio Enota danes poznajo tudi v tujini, njihova dela so predstavili na številnih razstavah in objavili v strokovnih ter drugih publikacijah po vsem svetu. Za svoje delo so prejeli številne pomembne domače in mednarodne nagrade, med drugim zlati svinčnik (2017), nagrado iconic (2017), nagrado ABB LEAF (2017), nagrado architizer A+ (2015), Plečnikovo medaljo (2014), nagrado IOC/IAKS (2011) in nagrado International Architecture (2011). V Sloveniji so najodmevnejše projekte izvedli za zdravilišča v Podčetrtku, kjer so projektirali hotel Sotelia, velnes center Termalija, velnes Orhidelia, garažno hišo Terme Olimia, vodni park Termalija Family Fun Podčetrtek in nato še športno dvorano in celo krožišče. Poleg naštetega so načrtovali še prenovo dominikanskega samostana v Ptuju, zdravstvenega doma in promenado v Velenju, zdravstvenega centra v Termah Zreče, parkirišče Promenada ter restavracijo Organic Garden v Ljubljani. Trenutno projektirajo prenove hotela Maestoso v Lipici, kopališča v Strunjanu, družinskega hotela Vodnik v Adergasu, večstanovanjske hiše v Kranjski Gori, družinske hiše na Škofijah in celo termalnega zdravilišča v Turčiji.

Projekti studia Enota temeljijo na raziskovalnem pristopu, ki ga prepletajo z lastno inovativnostjo. Temeljito preverijo kontekst prostora, preučujejo sodobne družbene povezave in jih prepletajo z uporabo novih tehnologij. Pravijo, da imajo pred sabo vedno cilj, da bi na podlagi teh predhodnih raziskav poiskali inovativne in učinkovite arhitekturne rešitve – za vsak izziv znova in posebej. Lah in Tomac pravita, da na to močno vplivajo raziskovanje, reinterpretacija oziroma razvoj socialnih, organizacijskih in oblikovnih algoritmov, ki izhajajo iz narave. Rezultat je vselej tesna povezanost stavb z okoljem, ki jih obdaja. »Nenehne spremembe in nove kompleksne situacije v svetu nas vodijo k razmišljanju o vedno novih arhitekturnih in urbanističnih rešitvah. Da bi znali odgovoriti na vsa ta nova vprašanja, verjamemo, da je čas, da presežemo okvire konvencionalne prakse, ki jo v glavnem opredeljuje naše kulturno ozadje,« pravi Dean Lah. S takšnim pristopom skušajo presegati ustaljene norme in prostore, ki jih obdelujejo, obenem pa jih na premišljen, tehnično dovršen ter obenem drzen in igriv način obogatiti z dodano vrednostjo. Po njihovih implementacijah je prostor, zunanji ali notranji, boljši in obogaten z dodano vrednostjo.

Razvajanje čutil v Logarski dolini

Eden od zadnjih projektov Enote je prenova hotela Plesnik v Logarski dolini, v samem osrčju krajinskega parka. Hotel v Solčavi ponuja vrhunske storitve, je pravi butični družinski hotel z več kot osemdesetletno tradicijo. Med drugo svetovno vojno je bil sicer požgan, na novo pa so ga zgradili leta 1995. Leta 2016 so prenovo hotela zaupali prav arhitektom biroja Enota, prenovo spremljajočega velnes centra pa so zaključili lani. Hotel s svojo edinstveno lego na izteku ledeniške doline obiskovalcem ponuja nepozaben razgled na več dva tisoč metrov visoke vršace Kamniško-Savinjskih Alp. Logarsko dolino mnogi opisujejo kot eno najlepših dolin v Evropi, zato ni nenavadno, da je bil prav osupljiv razgled na obkrožujoče lepote tamkajšnje narave eno od osrednjih vodil pri prenovi velnes centra. Večji del prostora obstoječega velnes centra v delno vkopani kleti objekta je prej zavzemal manjši bazen naravnih oblik, ki se je odpiral na teraso za sončenje neposredno pred objektom. Da bi pridobili prostor za nove programe, so arhitekti bazen nadomestili z večjim bazenom, del druge obstoječe bazenske školjke, ki je bliže razgledu po dolini, pa so izkoristili za umestitev krožnega počivališča s kaminom.

Sončna terasa se tako na pogled razširi z biološkim bazenom, ki nadomesti in poveča zdaj manjkajočo vodno površino v notranjosti, obenem pa z odsevom na vodni gladini še poudari krajinsko veduto. Zunanji bazen je kljub naravni filtraciji z rastlinjem izrazito pravokotne oblike – arhitekti so na ta način nadaljevali oblikovanje objekta in ne okoliške krajine. V to vodno površino je kot odgovor na notranje počivališče s kaminom umeščen okrogel sprostitveni prostor z odprtim kuriščem. Obiskovalce nove ureditve med uporabo prostora nenehno nagovarja dialog med vodo in ognjem, dvema osnovnima naravnima elementoma, ki podčrtata navdušujočo kuliso okoliškega hribovja. Ves ambient velnes centra Plesnik je oblikovan izključno z lokalnimi materiali. Valovite stene notranjosti so posledica izrazito neugodne in heterogene obstoječe konstrukcijske zasnove. Sproščena postavitev notranjih delitev zaobjame in zakrije vse te nepravilnosti ter ustvari fluiden prostor, ki se izteče v dolino. S prodniki obložene stene prostora tudi fizično preidejo v zunanjost in optično delijo sončno teraso na del, namenjen zunanji savni, del, namenjen osrednjemu prostoru velnesa in vhodni portal.

Fasada med delitvami je v celoti steklena in nadomesti obstoječa ločna okna. Povečanje fasadnih odprtin velnesa dodatno poveže notranji prostor s slikovito zunanjostjo in kljub razširitvi osnovnega volumna zmanjša njegovo prisotnost v prostoru. Očiščenje prizidka vseh poudarjenih arhitekturnih elementov ga bolj kot z objektom poveže z okoliškim terenom. Tako se objekt z novim in sodobnim programom odlično vpenja v občutljivo naravno krajino Logarske doline.