Po prihodu z olimpijskih iger v Južni Koreji so alpski smučarji znova prispeli na domač evropski teren, na tradicionalno prireditev v Kranjski Gori. 57. Pokal Vitranc je najboljše alpske smučarje sprejel v dobrem razpoloženju, kakršno so prejšnji mesec pogrešali na najpomembnejših tekmah v Aziji. V Podkorenu se je v dveh dneh zbralo 15.000 gledalcev, v soboto okoli sedem, danes pa osem tisoč. Če prištejemo še eno najboljših sobotnih večernih prireditev Q Max, na kateri se je na koncertu skupine Parni valjak zbralo 4500 obiskovalcev, in petkov 3. Grubov memorial, na katerem so se nekdanjemu slovenskemu reprezentantu poklonile smučarske legende, ugotovimo, da se je 57. Pokal Vitranc pokazal v krasni luči. Piko na i sta s petim in 13. mestom pristavila Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Izjemni Marcel Hirscher je ob koncu sezone tudi v Sloveniji pokazal, da je preprosto najboljši, da je korak pred najbližjim tekmecem Henrikom Kristoffersenom in dva pred drugimi najbližjimi zasledovalci, med katerimi je tudi trenutno najboljši slovenski smučar Žan Kranjec. Vodičan je s petim mestom dosegel najboljšo slovensko uvrstitev zadnjih let na največji domači tekmi, Štefan Hadalin pa je na slalomu s 13. mestom dosegel uvrstitev kariere, potem ko je z najboljšim časom druge proge napredoval za 15 mest.

»Izkoristil sem lepo izhodišče za napad, ki sem si ga priboril na prvi progi. Osnovni cilj je bila uvrstitev do 20. mesta. Da bom na domači tekmi dosegel najboljši rezultat v karieri, pa nisem pričakoval. Super občutek, da sem se oddolžil številnim navijačem, ki me spremljajo po vsem svetu,« je bil ponosen in hvaležen Štefan Hadalin. »Po težkem januarskem obdobju, ko sem imel zdravstvene težave, sem se dobro pobral. Tudi v Kranjski Gori nisem bil stoodstoten, niti oba nastopa nista bila najboljša v sezoni,« pravi Hadalin. Po zadnjem nastopu na tekmah svetovnega pokala v tej sezoni sklene: »Sezono bi ocenil s trojko. Ne morem biti ne zadovoljen ne razočaran. Dejstvo je, da sem zamenjal proizvajalca smuči. Veliko sem se posvečal obema tehničnima disciplinama. Verjamem, da se lahko od te sezone veliko naučim.«

Veleslalomska preizkušnja je bila specifična, saj so bile na njej neobičajno visoke razlike med najboljšimi. Do teh razlik je prišlo, ker je bila postavitev zelo težka glede na snežne razmere. Trenerji so povedali, da se je snežna površina precej menjavala, zato je bilo tudi neobičajno veliko odstopov. Organizatorji so bili drugačnega mnenja, da je bila snežna površina trda, zato ni dopuščala brezglavega napada, temveč premišljeno vožnjo.

Slalomska tekma je bila podobna olimpijski le v dejstvu, da je na zmagovalni oder z desetega mesta po prvi progi napredoval Švicar Ramon Zenhäusern. Prehitela sta ga Hirscher, ki je dosegel šesto zmago v Kranjski Gori, skupno že 57., in Kristoffersen. Oba dolžnika olimpijskega slaloma, kjer sta nepričakovano odstopila. Hirscher si je že dva tedna pred koncem svetovnega pokala zagotovil sedmi zaporedni veliki kristalni globus skupnega zmagovalca svetovnega pokala. Najboljši avstrijski smučar vseh časov je dosegel dvanajsto zmago v tej sezoni, po Adelbodnu drugo dvojno letos. V Kranjski Gori, kjer se je pred desetimi leti prvič povzpel na zmagovalni oder, se je že štirinajstkrat uvrstil med prvo trojico. Zadnji poraz je v Kranjski Gori doživel pred dvema letoma, ko je na veleslalomu osvojil tretje mesto, odtlej pa je dosegel pet zaporednih zmag. Zanimivo, da v Kranjski Gori ob Hirscherjevih mejnikih ni bilo nikogar od vplivnih funkcionarjev avstrijske smučarske organizacije.