Berdajs vodi sindikat strojevodij, ki je najmočnejša skupina zaposlenih na Slovenskih železnicah. Po pisanju portala Siol je v ozadju spora med njim in Pavličem, ki vodi sindikat železničarjev, preiskava o sumu korupcije v družbi.

Pavlič je danes na Berdajsa naslovil javno pismo, v katerem ga povprašuje po konkretnih razlogih za takšno odločitev. »Verjamem, da sem svoje delo vedno opravljal v dobro in v korist vseh zaposlenih na Slovenskih železnic, pošteno, v dialogu z ostalimi deležniki in transparentno,« je med drugih zapisal v pismu.

V njem ga sprašuje še, zakaj na nadzornem svetu ne bo podprl ponovnega imenovanja Remzije Cinaca, ki si je v vmesnem času premislil, za delavskega direktorja SŽ-Potniški promet. Pavlič je zapisal, da je bil Cinac izvoljen legitimno, saj je od desetih možnih glasov dobil osem glasov podpore.

Pavličeva naslednica naj bi bila po navedbah Siola Nina Avbelj Lekić, izvršna sekretarka za pravne, ekonomske in socialne zadeve v sindikatu Solidarnost. Berdajs naj bi na dnevni red seje uvrstil tudi glasovanje o lastni zaupnici, a le zato, da utrdi svoj položaj, dodaja portal.

Po Siolovih informacijah je v ozadju dogajanja policijska preiskava, ki se je lani tudi na podlagi anonimne prijave začela v hčerinski družbi SŽ-Potniški promet. Kriminalisti naj bi namreč iskali dokaze o sumih jemanja podkupnin v zameno za napredovanja znotraj družbe.

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je za Siol povedal, da so anonimko s temi očitki prejeli konec lanskega leta. Policiji so dali vse zahtevane informacije, nadzorni svet pa bodo o tem obvestili na seji, ki bo v drugi polovici marca, je dodal.