Letališče v Dublinu so zaradi rdečega opozorila pred sneženjem in poledico v četrtek popoldne zaprli in bo najverjetneje ostalo zaprto do sobote. Tudi dublinska borza je zaradi »ekstremnih vremenskih razmer« danes zaprta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Irske oblasti so prebivalce pozvale, naj od četrtka ob 17. uri do danes do 16. ure ne zapuščajo domov. Popoldne je premier Leo Varadkar Ircem sporočil, da je najhuje že mimo in da gredo zdaj že lahko ven, a naj bodo izjemno previdni. Irska naj bi te dni po napovedih dobila eno najobilnejših pošiljk snega od leta 1982. Marsikje so prebivalci zato že v sredo izpraznili police trgovin.

Zaprtih več tisoč šol

V Veliki Britaniji je zaprtih več tisoč šol, na Škotskem je 15 sodišč odpovedalo za danes predvidene obravnave. Zaradi snega je na cestah po vsej državi danes obtičalo na stotine voznikov, ki jim je po poročanju britanskega BBC na pomoč priskočila tudi vojska. Oblasti zato prebivalcem svetujejo, naj domove zapuščajo le, če je nujno. Škotska konservativna stranka je zaradi slabega vremena odpovedala kongres, ki bi se moral začeti v četrtek popoldne.

Na Otoku sta močno motena tudi letalski in železniški promet. Številna letališča, med drugim v Glasgowu in Edinburghu, so zaprta, z drugih poročajo o zamudah in odpovedih letov. Veliko vlakov ne vozi. Na enem od vlakov na jugozahodu Velike Britanije, ki se je pokvaril, so potniki obtičali 11 ur in so preživeli noč v zelo nizkih temperaturah. Po napovedih vremenoslovcev se bo zimsko vreme v Veliki Britaniji in na Irskem nadaljevalo ves konec tedna ter še v začetku prihodnjega tedna.

Mraz in sneg povzročata težave tudi drugod po Evropi

V Franciji velja opozorilo zaradi snega in poledice v 21 departmajih. Iz Italije pa poročajo o težavah v prometu zaradi hudega mraza. Med drugim so zaradi poledice zaprli avtocesto med Milanom in Bologno ter med Piacenzo in Brescio. Zaradi zaledenelih tirov ne vozijo vlaki med Milanom in pristaniškim mestom Genova, med Genovo in Torinom ter med Parmo in La Spezio.

V Švici se je živo srebro spustilo do minus 40 stopinj Celzija. O hudem mrazu pa poročajo tudi iz Rusije. Po besedah ruskega ministra za izredne razmere Vladimirja Pučkova so neobičajno nizke temperature zabeležili v 31 ruskih regijah. Obilno sneženje pa je ohromilo del južne Rusije. Zasnežilo je tudi polotok Krim.